Τον δρόμο προς την επιφάνεια μέσα στη “δίνη” των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ αναζητούν τα μεγάλα θεραπευτήρια, σε μια χρονιά που αφενός –όπως όλα δείχνουν– η πτώση στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης αναμένεται να συνεχιστεί, αφετέρου το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον μόνο ευνοϊκό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τις επιχειρήσεις.
Το μεγαλύτερο “αγκάθι” για τη ρευστότητα των ιδιωτικών κλινικών είναι πλέον τα λιμνάζοντα παλιά χρέη που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από την ίδρυση του Οργανισμού το 2012. Τα χρέη αυτά, που συνολικά προς τον κλάδο υπολογίζονται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποπληρωθούν (και πιθανότατα ένα μέρος από αυτά και όχι στο σύνολό τους) μετά την εκταμίευση της δόσης, η οποία επιχειρείται να συμβεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα. Ακόμη όμως, όπως τονίζουν στο “Κεφάλαιο” στελέχη της αγοράς, θα περάσουν μήνες, ίσως ακόμη και ένας ολόκληρος χρόνος, μέχρι τα θεραπευτήρια να δουν τελικά τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Ανήσυχες οι εταιρείες
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών είναι πως τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μονοπώλησαν την ενημέρωση προς τους μετόχους που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα οι όμιλοι Υγεία και Ιασώ και προς τους αναλυτές που πραγματοποίησε ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών. Τα χρέη συνολικά που διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο για τις τρεις εισηγμένες του κλάδου υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 50 ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για clawback και rebate έχουν επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές τους καταστάσεις.
Σε συναγερμό
Ο προβληματισμός τόσο για τη ρευστότητα, κυρίως όμως για τον τρόπο που θα γίνεται η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, από τη στιγμή μάλιστα που η ανανέωση των συμβάσεων (οι οποίες λήγουν στο τέλος του μήνα) βρίσκεται ακόμη στον αέρα, είναι έντονος. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές (οιιδιωτικές κλινικές, όπως επίσης και όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι, εκτός από τους φαρμακοποιούς, δεν έχουν εξοφληθεί για κανέναν μήνα του 2016), η ανυπαρξία προκαθορισμένου κονδυλίου για κάθε κλινική, ώστε να είναι εξαρχής γνωστό το ποσό που θα τους αναλογεί για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αλλά και ο συνεχιζόμενος εκτροχιασμός του κονδυλίου για τα νοσήλια, που μοιραία οδηγεί σε μεγαλύτερες παρακρατήσεις για clawback και rebate, σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τις επιχειρήσεις του χώρου.
Τα χρέη στους 3 μεγάλους
* Μόνο για τον όμιλο Υγεία, τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ, ενώ ενδεικτικό της αδυναμίας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τον προϋπολογισμό για τις κλινικές είναι το γεγονός πως το 47% των υποβολών τιμολογίων παρακρατείται για την απόδοση clawback και rebate, δηλαδή για τις αναγκαστικές εκπτώσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις προς τον Οργανισμό και για να καλυφθεί ο εκτροχιασμός των δαπανών.
* Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τη διοίκηση του ομίλου Ιατρικού Αθηνών αναφέρουν ότι από το 2012 μέχρι και πέρσι έχουν παρακρατηθεί περίπου 63 εκατ. ευρώ για επιστροφές (προκειμένου να καλυφθεί η “τρύπα” στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και για τις αναγκαστικές εκπτώσεις που κάνουν οι πάροχοι στον Οργανισμό), ενώ μόνο πέρσι ο λογαριασμός ήταν 19,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται από τη διοίκηση πως το 38%-40% των ετήσιων τιμολογιακών επιβολών του Ιατρικού προς τον Οργανισμό παρακρατείται για να καλυφθεί το έλλειμμα στον Προϋπολογισμό για τα νοσήλια. Την ίδια ώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ υπολείπονται οι πληρωμές του 2016. Η διοίκηση του ομίλου έχει επικεντρωθεί πλέον στην προσπάθεια να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις ζημίες της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, αλλά και να αυξήσει τα μερίδια στον αριθμό των εισαγωγών που γίνονται από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτελούν το 11%-13% του συνόλου.
* Όσον αφορά τον όμιλο Ιασώ, στελέχη της εισηγμένης εκτιμούν πως για τις επιστροφές clawback και rebate έχουν ζητηθεί 37,5 εκατ. ευρώ για την κλειστή νοσηλεία και άλλα 7,9 εκατ. για την ανοικτή. Οι απαιτήσεις αφορούν το 2013 και τα πρώτα εξάμηνα του 2014 και του 2015, ενώ ο όμιλος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις παρακρατήσεις που γίνονται από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα στο προϋπολογισμό του. Συνολικά έχουν χαθεί 76 εκατ. ευρώ από τον τζίρο του Ιασώ.
Τελεσίγραφο, παρά τις οφειλές, από το υπουργείο Υγείας
Εξελίξεις αναμένονται, όμως, και αναφορικά με τις νέες συμβάσεις που πρέπει να κάνουν οι κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κανονικά λήγουν στο τέλος του μήνα.
Το παρασκήνιο είναι έντονο, αφού το υπουργείο Υγείας ζητά από τα θεραπευτήρια να διαθέσουν το 30% των κλινών της τρίτης θέσης στην υπηρεσία του Δημοσίου, δηλαδή οι ασθενείς να μην πληρώνουν διαφορά στη νοσηλεία, κάτι που βρίσκει αντίθετη την αγορά.
Τι ζητούν
Αυτό που ζητούν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι αφενός να υπάρξει σαφές και αυστηρό χρονοδιάγραμμα πληρωμών, αφετέρου να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους μέχρι το σημείο που επιτρέπει το αντίστοιχο μηνιαίο κονδύλι που έχει οριστεί.
Μόνο για φέτος τα νέα χρέη (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο) φθάνουν τα 112 εκατ. ευρώ. Λύση όμως ζητείται παράλληλα για τη “θηλιά” του clawback, δεδομένου πως οι επιχειρήσεις εδώ και τρία χρόνια καλύπτουν τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Οι δανειστές έχουν ζητήσει μείωση του clawback το 2017 και το 2018 για τα ιδιωτικά νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 30% κάθε έτος.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com