Οι δικηγόροι χτυπάνε το κράτος εκεί που πονάει: Στο Δημόσιο Ταμείο
Στο ευαίσθητο σημείο του, δηλαδή στις δίκες που “πονάνε” το δημόσιο ταμείο, χτυπάνε πλέον στοχευμένα οιδικηγόροι όλης της χώρας μπλοκάροντας τις δίκες που ενδιαφέρουν άμεσα το Δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου, θα συνεχίσουν οι δικηγόροι τις κινητοποιήσεις τους πανελλαδικά, μετά τις 20 Ιουνίου.
Εξειδικεύοντας τη μορφή των κινητοποιήσεων μέχρι τον Σεπτέμβρη παρουσίασαν τις νέες μορφές κινητοποιήσεων, με στοχευμένες δράσεις, που ισοδυναμούν στην πράξη με “πόλεμο χαρακωμάτων”.
Οι δράσεις αυτές προβλέπουν αποχή από υποθέσεις που “πονάνε” το κράτος, αφού από αυτές προσδοκά και χάνει έσοδα, προσφυγές στα δικαστήρια για να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το νέο ασφαλιστικό – φορολογικό πλαίσιο, καθώς και “πάγωμα” κάθε ενέργειας που απαιτείται από τους έμμισθους δικηγόρους των ασφαλιστικών οργανισμών για την εφαρμογή του νέου νόμου (π.χ. αποχή από τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων και σχεδίων διοικητικών πράξεων κ.λπ.).
Η δικηγορική αποχή -κατά την απόφαση της Ολομέλειας υπό τον πρόεδρό της Βασίλη Αλεξανδρή- θα συνεχιστεί σε υποθέσεις φορολογικές, ποινικές, τελωνειακές, κοινωνικοασφαλιστικές, όπως και σε υποθέσεις με αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, εφόσον οι πολίτες έχουν εξασφαλίσει προσωρινή δικαστική προστασία, με “πάγωμα” (μερικό ή ολικό) της δυσμενούς γι’ αυτούς διοικητικής πράξης (μέσα από δικαστικές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα).
Καμία κατάσχεση
Στην ίδια λογική θα απέχουν, ώστε να μην εκδικάζονται υποθέσεις σχετικές με την είσπραξη δημοσίων εσόδων (μέσω ΚΕΔΕ), εφόσον έχει εξασφαλίσει ο φορολογούμενος προσωρινή δικαστική προστασία, ενώ στην ίδια βάση θα κινηθούν για να “μπλοκάρουν” και τις αναγκαστικές εκτελέσεις (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) των τραπεζών, απέχοντας από την εκδίκαση των κύριων αγωγών τους, εφόσον ο δανειολήπτης – οφειλέτης έχει πετύχει την έκδοση απόφασης που αναστέλλει την σε βάρος του διαδικασία. “Μπλόκο” θα υπάρχει και στις δίκες που ξεκινούν με αγωγές τους οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και οΕΟΠΥΥ.
Από πού θα απέχουν
Συγκεκριμένα , στη συνεδρίαση της η Ολομέλεια , προέβη στην ακόλουθη εξειδίκευση – διευκρίνιση του πλαισίου της αποχής, όπως καθορίστηκε από την Ολομέλεια στις 3/6/2016.
Αποχή από:
– Διοικητικές δίκες: φορολογικές (συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας), τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής). Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, (ομοίως, στις φορολογικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοτικής φορολογίας, τελωνειακές και τις υποθέσεις με αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα), αποχή από δίκες όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) έχει ασκήσει το ένδικο μέσο.
– Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις τουΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής), καθώς επίσης σε όλες τις δίκες του ΚΕΔΕ, όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) είναι ανακόπτων (στον πρώτο βαθμό), ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν ο δημόσιος φορέας έχει ασκήσει ένδικο μέσο.
-Ποινικές δίκες: αποχή μόνο από φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές (μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών). Η αποχή ισχύει και στις περιπτώσεις συρροής με άλλα ποινικά αδικήματα. Από τις ως άνω περιπτώσεις η αποχή δεν εκτείνεται: α) στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό, και β) σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν κρατούμενοι.
– Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στον πρώτο βαθμό στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους Τραπεζών ή Εταιριών Διαχείρισης ή Απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (προσωρινή διαταγή ή αναστολή) ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν η Τράπεζα ή η Εταιρία Διαχείρισης ή Απόκτησης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έχει ασκήσει ένδικο μέσο. Η αποχή δεν εκτείνεται : α) στην ανακοπή κατά πίνακα κατάταξης, β) στην ανακοπή κατά κατακυρωτικής έκθεσης , γ) στην ανακοπή τρίτου, οι οποίες συζητούνται κανονικά.
– Δίκες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και του ΕΟΠΠΥ, στον πρώτο βαθμό, όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ είναι ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων. Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, αποχή από δίκες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ έχει ασκήσει το ένδικο μέσο και στον πρώτο βαθμό ήταν (ο ίδιος) ενάγων ή αιτών ή προσφεύγων ή ανακόπτων. Κατ’ εξαίρεση των παραπάνω, η αποχή δεν εκτείνεται σε όλες τις περιπτώσεις που ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ έχει επιτύχει υπέρ αυτού προσωρινή δικαστική προστασία ή υπάρχει υπέρ αυτού αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα (οπότε το ένδικο βοήθημα ή μέσο εκδικάζεται κανονικά).
– Ειδικώς ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποχή από όλες τις διαδικασίες όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ έχει ασκήσει το ένδικο βοήθημα ή μέσο.
Leave a Comment