Ενστάσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, πρόβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας από τους “θεσμούς” δικαιότερη μεταχείριση!
Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές του Μάρτιν Σουλτς υπέρ των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος “Φρίντριχ Έμπερτ” στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωκοινοβούλιο, Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) έναντι της χώρας μας.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί – είπε – πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την επίτευξη μίας δικαιότερης μεταχείρισης μεταξύ αλλά και εντός των κρατών.
Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, θα πρέπει να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις στα λαϊκά στρώματα χωρών, οι οποίες πλήττονται από οικονομική κρίση:
“Πρέπει να το πει κανείς στο ΔΝΤ και σε άλλους ότι δεν μπορείς στην Ελλάδα να μειώσεις και άλλο συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
Μου φαίνεται παράλογο όταν σε μια χώρα που το 30% του πληθυσμού δεν έχει ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να αυξάνεται ο ΦΠΑ για φάρμακα.
Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε βάσιμο ούτε δίκαιο, προπαντός όταν την ίδια στιγμή, μεσούσης της κρίσης, πάμπλουτοι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο”.
Όπως μεταδίδει η “Deutsche Welle”, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι κεντρικοί στόχοι για την αποκατάσταση της δίκαιης μεταχείρισης, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και η κατάρτιση μαύρης λίστας των φορολογικών παραδείσων.
Τιμωρία
Εν αναμονή του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, πληθαίνουν οι φωνές των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε πως πολλοί Ευρωπαίοι και προπαντός Έλληνες, δεν έχουν θετική εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς τις συνδέουν με “πόνο’» και “τιμωρία”.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους και να αναπτυχθεί μια πιο βιώσιμη οικονομία, πρέπει να εφαρμόζονται οδυνηρά μέτρα.
Leave a Comment