Οι μελανιές είναι επίσης συχνές στους αθλητές, λόγω μικροσκοπικών ρήξεων σε αιμοφόρα αγγεία που συμβαίνουν κατά την έντονη σωματική άσκηση. Στους ηλικιωμένους, οι μελανιές εμφανίζονται συχνότερα επειδή του δέρμα γίνεται πιο λεπτό όσο περνούν τα χρόνια και επειδή οι ιστοί που υποστηρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα γίνονται πιο εύθραυστοι.
Εάν όμως οι μελανιές εμφανίζονται στο δέρμα χωρίς προφανή αιτία –ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψιν πιθανούς μικροτραυματισμούς που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου– και δεν υποχωρούν σε επτά ή και περισσότερες ημέρες, μπορεί να αποτελούν ένδειξη προβλήματος στο συκώτι (π.χ. ηπατίτιδα).
Εάν το συκώτι δυσλειτουργεί, μειώνεται ο αριθμός των αιμοπεταλίων στο αίμα, αναφέρει ο Ντέιβιντ Λόιντ, σύμβουλος χειρουργός ήπατος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέστερ στην Αγγλία. Τα αιμοπετάλια είναι απαραίτητα για την πήξη του αίματος, επομένως ο χαμηλός αριθμός τους μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για τις μελανιές.
Σπανιότερα, οι ανεξήγητες μελανιές αποδίδονται σε λευχαιμία, αφού η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στο αίμα συνοδεύεται επίσης από μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων.
Πηγή: WebMD, Mail Online
Leave a Comment