Ειδήσεις

Η οικονομική κατάσταση μοιάζει να είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι φαίνεται

Η κατάσταση μοιάζει να είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι φαίνεται και κυρίως απ’ ό,τι μήνες προβλέπει ετούτη εδώ η στήλη που επικρίνεται για την απαισιοδοξία της.

Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο φανερό πως όχι η ανάσταση της οικονομίας που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για μετά το Πάσχα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη συνολική κατάρρευση, το θάνατο της οικονομίας “ζόμπι” που διατηρούσαν εν ζωή τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές ροές ρευστότητας.

Ειλικρινά είναι μνημειώδης η αδυναμία του “τρίο στούτζες” που παριστάνει το οικονομικό επιτελείο να καταλάβει τι συμβαίνει στην οικονομία και την κατάρρευση στην οποία οδηγούν οι ανεξέλεγκτοι φόροι και εισφορές αλλά και τον πολλαπλασιασμό της ισχύος της ελληνικής κατάρρευσης από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Το ΙΟΒΕ προχθές στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση εκτιμά για το 2016 ύφεση 1%. Η στήλη βρίσκει αυτή την εκτίμηση συγκρατημένη καθώς στηρίζεται στα μέχρι τώρα στοιχεία και όχι στη ραγδαία επιδείνωση που αυτά θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν. Καθώς η οικονομία είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς του πλήθους, τα αρνητικά ερεθίσματα θα πολλαπλασιάσουν τις αρνητικές συμπεριφορές.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όχι μόνο δεν έχει φέρει αντιστροφή του κλίματος, αλλά επιτάχυνση των υφεσιακών τάσεων. Οι ξένοι που συμμετείχαν στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παγιδεύτηκαν καθώς πίστεψαν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση Τσίπρα, αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία, πράγμα που διαβεβαίωναν όλες οι κινήσεις της.

Δεν μπορούσαν να προβλέψουν το μέγεθος της ανοησίας της κυβέρνησης να πιστεύει πως με φόρους Σουηδίας του ’70 και κράτος Ουγκάντας ή Ρουμανίας του Τσαουσέσκου θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις και να πετύχουν ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως μπορεί να αποδειχτούν τόσο ανόητοι εκτός από όσους γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτονται.

Μόλις από την αρχή του 2016 άρχισε να αποκρυσταλλώνεται το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με το 90% να στηρίζεται στην αύξηση της φορολογίας, οι ξένοι κερδοσκόποι αναζήτησαν ευκαιρία εξόδου. Έτσι πούλησαν το σενάριο των θετικών επιπτώσεων που θα έφερνε η θετική αξιολόγηση.

Αυτό εκφράστηκε ως εξής στο χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός δείκτης από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάιο που ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση κινήθηκε από τις 400 στις 1.200 μονάδες. Ένα μήνα μετά είχε επιστρέψει κάτω από τις 600 και οι προοπτικές, με βάση τις εσωτερικές αλλά και τις διεθνείς πλέον εξελίξεις, δεν είναι ευοίωνες.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου στον τοπικό τυφώνα ΣΥΡΙΖΑ που τα τελευταία δυο χρόνια σαρώνει τα πάντα με αυξανόμενη ένταση, προστίθεται και ένα μεγαλύτερος διεθνής τυφώνας με επίκεντρα το ΗΒ και την Ιταλία.

Αναμφίβολα, θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακατατάξεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η επόμενη μέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη θα είναι διαφορετική από τη σημερινή.

Ούτε πως θα είναι μπορεί κάποιος να προβλέψει, ούτε πότε ακριβώς θα είναι αυτή η επόμενη μέρα.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies