«Έκανα ήπια προσέγγιση όταν είπα για 86 δισ. ευρώ κόστος από την πρώτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στη Βουλή – Εξήγησε πώς εξανεμίστηκαν οι θυσίες των Ελλήνων και η χώρα γύρισε τουλάχιστον δύο χρόνια πίσωΤις ολέθριες συνέπειες των ενεργειών της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 επισήμανε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οδήγησαν στο 3ο Μνημόνιο, «που δεν το ήθελε κανείς», και σε κόστος για τους Έλληνες φορολογουμένους, που με «ήπιες προσεγγίσεις» φθάνουν τα 86 δισ. ευρώ.
«Όταν μίλησα για τα 86 δισ. ευρώ κόστος έκανα ήπια προσέγγιση» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πραγματικός λογαριασμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Στην πράξη, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η πολιτική της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξανέμισε τις δημοσιονομικές θυσίες των Ελλήνων και οδήγησε τη χώρα τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω.
«Το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται και πάλι θετικές. Υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015, που δοκιμάστηκε διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης, που δεν απέδωσε και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την στροφή».
Ειδικότερα για το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης, είπε: «Έκανα ήπια προσέγγιση όταν είπα για 86 δισ. ευρώ. Το 3ο Μνημόνιο δεν το ήθελε κανείς. Ότι οδηγηθήκαμε σε 3ο Μνημόνιο, capital controls και εκροή καταθέσεων αποτελεί μεγάλο κόστος».
Παράλληλα, επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στην οποία, όπως είπε, οι καμπύλες μείωσης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απείχαν κατά 30% μεταξύ 2015 και 2016.
Πρόσθεσε, δε, ότι «ότι το κόστος δεν είναι μόνιμο και θεωρώ ότι η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι θετική. Χαίρομαι ότι η κυβέρνηση σταμάτησε αυτή τη διαπραγμάτευση που έκανε το 2015. Τα 86 δισ. ευρώ του 3ου Μνημονίου προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος… Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι πως στην πάροδο των ετών θα μειώσουμε αυτό το κόστος. Πρέπει να ακολουθήσουμε προοπτικές για αύξηση της ανάπτυξης».
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση του «κόφτη» εντός του 2017, εκτιμώντας μάλιστα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ίσως είναι και διπλάσιο του στόχου.
«Η ΤτΕ εκτιμά πως όχι μόνο θα φτάσουμε το στόχο πλεονάσματος του 0,5%, αλλά ίσως το διπλασιάσουμε, αρκεί να μην καθυστερήσουμε το κλείσιμο αξιολόγησης» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημείωσε ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης υπήρξε επιστροφή καταθέσεων δύο δισ. ευρώ.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment