“Τα αποτελέσματά μας μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς επηρεάζει τη ζωή το χρονοδιάγραμμα του ύπνου,που εκτός από τη διάρκεια μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Kelly Glazer Baron, PhD, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Feinberg School of Medicine στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο.
“Είναι πιθανό ότι κακές διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να προδιαθέτουν τα άτομα που κοιμούνται αργά, με αυξημένο κίνδυνο αύξησης του βάρους μακροπρόθεσμα.”
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό Sleep και παρουσιάστηκε στις 12 Ιουνίου στο Ντένβερ στο SLEEP 2016, την 30η Επέτειο Συνάντησης των εταιριών μελέτης του ύπνου (Associated Professional Sleep Societies LLC – APSS).
Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 96 υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών, με διάρκεια ύπνου 6,5 ώρες ή περισσότερο. Στη μελέτη έγινε επταήμερη καταγραφή ύπνου από την κινησιογραφία του καρπού, μελετήθηκαν ημερολόγια τροφίμων για τη μέτρηση της θερμιδικής πρόσληψης και τις συνήθειες διατροφής, και έγινε παρακολούθηση SenseWear βραχίονα για τη μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας.