Μια ενόχληση στο αυτί συνήθως δεν είναι σοβαρή, μπορεί όμως να μας χαλάσει τη διάθεση. Ωστόσο, οι πόνοι και το “βούλωμα” στα αυτιά είναι μια καλοκαιρινή…  περιπέτεια που συνδέεται άμεσα με το κολύμπι και τις βουτιέςπου απολαμβάνουμε στη θάλασσα ή την πισίνα. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες αυτής της ενόχλησης και πώς θα την αντιμετωπίσουμε αν μας συμβεί.

Ένας μικρός έλεγχος αρκεί
Η κυψελίδα, το κερί ή βύσμα, που φράζει τον ακουστικό πόρο είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα και ανώδυνα από τον ωτορινολαρυγγολόγο. Αν λοιπόν έχετε ευαισθησία στα αυτιά μια επίσκεψη στο γιατρό σας για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να σας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και… βουτιές. Κι αυτό γιατί αν υπάρχει κυψελίδα είναι πολύ πιθανό να φουσκώσει εξαιτίας του νερού, με αποτέλεσμα τη γνωστή ενόχληση ή πόνο στο αυτί.

Για όσους βουτούν στα… βαθιά
Μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη για όσους κάνουν καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα ή βουτάνε στα βαθιά νερά. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα και δεν είναι φραγμένη η ευσταχιανή σάλπιγγα που ξεκινά από τη μύτη και βοηθά στον “εξαερισμό” των αυτιών.
Προσοχή: Αν σε κάποια βουτιά νιώσετε πόνο στο αυτί μην τον αγνοήσετε, αλλά ανεβείτε στην επιφάνεια. Αν δεν το κάνετε υπάρχει πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.

“Τι μπορεί να συμβεί αν κάνω βουτιά στα βαθιά;”
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα συμβεί τίποτε. Μπορείτε μάλιστα να δοκιμάσετετο κόλπο των δυτών για να εξισώσετε την πίεση στο εσωτερικό του αυτιού με αυτή που δημιουργείται από το νερό, παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή και εκπνέοντας με κλειστό στόμα και μύτη. Πρόβλημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί στα αυτιά ή στους παραρήνιους κόλπους (τα ιγμόρια και τους μετωπιαίους κόλπους) αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, είμαστε “μπουκωμένοι” ή λόγω ανατομικής κατασκευής της περιοχής. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος που θα νιώσετε θα είναι άμεσος και δεν πρέπει να τον αγνοήσετε, αφού με αυτό τον τρόπο το σώμα σας σάς στέλνει το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies