Η μπύρα μας ξεδιψά
Είναι μύθος πως η μπύρα ενυδατώνει τον οργανισμό, ότι δηλαδή μας ξεδιψάει. Στην πραγματικότητα μάλλον τον αφυδατώνει, αφού λόγω της διούρησης χάνουμε τελικά περισσότερα υγρά από αυτά που παίρνουμε.
Η μπύρα φουσκώνει
Αλήθεια, εν μέρει αφού το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει ερεθίζει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί το γνωστό “φούσκωμα”, ιδίως σε όσους έχουν ιστορικό έλκους ή γαστρίτιδας. Ωστόσο, η μεγάλη κοιλιά, που συχνά παρατηρούμε στους συστηματικούς πότες, δεν οφείλεται μόνο στην κατανάλωση μπύρας αλλά στο φαγητό με το οποίο συνήθως τη συνοδεύουν!
Η μπύρα είναι καλή για τις μητέρες που θηλάζουν
Είναι συχνή η προτροπή των μεγαλύτερων γυναικών στις νέες μητέρες που θηλάζουν να πίνουν μπύρα για να έχουν “καλό γάλα”. Η αλήθεια είναι ότι η μπύρα διεγείρει την έκκριση της προλακτίνης, της ορμόνης που συνδέεται άμεσα με το θηλασμό και την παραγωγή γάλακτος. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί η μπύρα δεν παύει να περιέχει οινόπνευμα το οποίο περνά στο μητρικό γάλα και επηρεάζει το νευρικό σύστημα του βρέφους.
Το “προφίλ” της μπύρας
1 ποτήρι μπύρα (330 γρμ.) δίνει περίπου 150 θερμίδες, ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ που σημαίνει πως εκείνες με το περισσότερο αλκοόλ έχουν και περισσότερες θερμίδες, και ίχνη από διάφορες βιταμίνες και ουσίες: πρωτεΐνες, βιταμίνη Β2, Β6, νιασίνη, παντοφενικό οξύ (ιχνοστοιχείο που βρίσκεται κυρίως στη μαγιά και συνήθως υπάρχει σε μικρές ποσότητες εκτός οργανισμού), ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.
Απολαμβάνουμε με προσοχή
Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει χωρίς προβλήματα μέσα σε 24 ώρες μόνο 1 γρμ. οινοπνεύματος για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται με μέτρο για να το απολαμβάνουμε χωρίς να μας κάνει κακό.