* Εάν διαπιστώσετε ότι στο σημείο που σας άγγιξε η τσούχτρα έχουν παραμείνει πλοκάμια, αφαιρέστε τα βρέχοντας το σημείο με θαλασσινό νερό και τρίβοντας απαλά με λίγη άμμο ή με κάποιο αντικείμενο – όχι όμως με γυμνά χέρια γιατί τότε θα κολλήσουν τα πλοκάμια στα δάχτυλά σας. Μην ρίξετε όμως γλυκό νερό γιατί μπορεί να χειροτερέψει τον πόνο.
* Μία παγωμένη κομπρέσα θα μειώσει πολύ τον πόνο στην περιοχή. Μερικά παγάκια τυλιγμένα στην πετσέτα της θάλασσας, ένα μπουκάλι με παγωμένο νερό ή ένα παγωμένο κουτάκι αναψυκτικού είναι ιδανικά.
* Στη συνέχεια απλώστε στην περιοχή κορτιζονούχα αλοιφή, ειδική για τσιμπήματα, που θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στην παραλία.
Ένα εναλλακτικό “φάρμακο” για το τσίμπημα της τσούχτρας
Το ξύδι είναι εξίσου αποτελεσματικό και μπορείτε να έχεις ένα μπουκαλάκι στην τσάντα της θάλασσας – ζητήστε από το φαρμακείο ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι και βάλτε μέσα μια μικρή ποσότητα για να μην κουβαλάτε το μεγάλο μπουκάλι από το σούπερ μάρκετ (είναι ιδανικό και για τα τσιμπήματα των κουνουπιών). “Η οξύτητά του θεωρείται πως αδρανοποιεί το κεντρί και μειώνει τον πόνο” επισημαίνει ο Paul Auerbach, M.D., από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. “Βρέξτε ένα κομμάτι χαρτί ή μια πετσέτα με ξύδι και κρατήστε το επίθεμα επάνω στο τσίμπημα για περίπου 30 λεπτά”.
Προσοχή: Αν αρχίσετε να ζαλίζεστε ή να έχετε τάση για εμετό ή παρουσιαστεί πιο γενικευμένο εξάνθημα, θα πρέπει να πάτε αμέσως στα επείγοντα γιατί ενδέχεται να έχετε κάνει αλλεργική αντίδραση.