Home / Υγεία / Συμβουλές / Χρησιμοποιείτε σαπούνι όταν κάνετε ντους;
Χρησιμοποιείτε σαπούνι όταν κάνετε ντους;

Χρησιμοποιείτε σαπούνι όταν κάνετε ντους;

Μπορεί να κάνει κανείς ντους χωρίς να σαπουνιστεί; Ή μήπως αυτό έχουμε μάθει και συνηθίσει δεν είναι το καλύτερο για το δέρμα μας; Διάφορες μελέτες αρχίζουν να επισημαίνουν -και να αποδεικνύουν- πως οι εταιρίες που κατασκευάσουν σαπούνια παράγουν προϊόντα που δρουν ως απορρυπαντικά για το δέρμα. Απλά μυρίζουν καλύτερα, οπότε εμείς ως καταναλωτές τα προτιμάμε. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος για να περιορίσουμε τη συχνή χρήση του σαπουνιού.

Περισσότερα βακτήρια, καλύτερη υγεία
Τα μικρόβια και τα βακτήρια δεν είναι εχθρός της καθαριότητας όπως ίσως πιστεύουμε. Το σώμα μας χρειάζεται τη “βρομιά”. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα μικρόβια, το μικροβίωμα του σώματός μας, οι μικροοργανισμοί που ζουν στο σώμα μας, αποκωδικοποιούν ποια από αυτά είναι καλά και ποια είναι βλαβερά για την υγεία μας. Υπάρχουν καλά μικρόβια και βακτήρια που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, εξασφαλίζουν π.χ. υγιές δέρμα, καλύτερη πέψη και πιο δυνατό ανοσοποιητικό. Πέρα από αυτό, υπάρχουν μερικοί ακόμη λόγοι για να χρησιμοποιούμε με μέτρο το σαπούνι.

Πιο αδύναμο ανοσοποιητικό
Όταν τρίβουμε το δέρμα μας με το σαπούνι και το σφουγγάρι απομακρύνουμε τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας, κυρίως στρώσεις της κεράτινης στοιβάδας. Αυτό όμως δρα ως πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε διάφορα παθογόνα, όπως βλαβερά βακτήρια και ιοί, και χρειάζεται δύο εβδομάδες για να αναπλαστεί. Καθώς χρησιμοποιούμε σαπούνι κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, απομακρύνουμε τα αντιμικροβιακά λιπίδια της κερατίνης στοιβάδας, στερώντας ένα ισχυρό όπλο από το ανοσοποιητικό μας.
Πέρα από τα λιπίδια, το σαπούνι απομακρύνει επίσης τον όξινο μανδύα της επιδερμίδας, ειδικά εάν έχει υψηλό pH. Ο μανδύας αυτός όμως είναι σημαντικός γιατί κάνει το δέρμα ανθεκτικό σε ξένα στοιχεία που μπορεί να επιχειρήσουν να εισβάλουν στον οργανισμό διαπερνώντας το.

Αντίο βιταμίνη D
Αυτό είναι ίσως το πιο παράξενο εύρημα των σχετικών ερευνών! Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που σχηματίζεται στο δέρμα χάρη στην έκθεση στον ήλιο. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η βιταμίνη D χρειάζεται περίπου 48 ώρες από το σχηματισμό της για να εισχωρήσει στον οργανισμό και στο διάστημα αυτό παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας μέσα στα λιπίδια. Με το σαπούνισμα, απομακρύνουμε τα λιπίδια αυτά και στερούμε από τον οργανισμό μας την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.

Να μην πλενόμαστε με σαπούνι, δηλαδή; Πιθανότατα επειδή είμαστε κοινωνικά όντα, αυτό θα μας δημιουργούσε άλλα προβλήματα! Ωστόσο, δεν χρειάζεται να σαπουνίζουμε κάθε εκατοστό του δέρματός μας κάθε φορά που μπαίνουμε στη μπανιέρα ούτε να τριβόμαστε σε σημείο ερεθισμού με το σφουγγάρι!

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Τρεις συνήθειες που «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό σας

Τρεις συνήθειες που «ρίχνουν» το ανοσοποιητικό σας

Ο χειμώνας είναι η εποχή κατά την οποία οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση και πολλές …