Η ανασκόπηση, με τίτλο “Diet, Nutrition, Physical Activity and Stomach Cancer”, συγκέντρωσε και ανέλυσε τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τον καρκίνο του στομάχου, τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και το βάρος. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν 89 μελέτες, που περιελάμβαναν στοιχεία 17,5 εκατομμυρίων ενηλίκων, εκ των οποίων οι 77.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου.
Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης κατέδειξαν, ότι για κάθε 50 γρ. ημερήσιας κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του κατώτερου μέρους του στομάχου αυξάνεται κατά 18%, εύρημα, που συμπληρώνει τα υπάρχοντα στοιχεία μελετών που αφορούν τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, που έχουν όσοι αγαπούν τα λουκάνικα, τα σαλάμια, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
Επιβεβαίωσε επίσης τις βλαβερές επιπτώσεις, που έχει στον οργανισμό η κατανάλωση αλκοόλ, δίνοντας άλλον έναν λόγο στους λάτρεις να το διακόψουν ή να το μειώσουν στο ελάχιστο. Κι αυτό, γιατί οι ερευνητές βρήκαν ότι η συστηματική ημερήσια κατανάλωση τριών ή περισσότερων αλκοολούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, ο οποίος είναι πιο εμφανής στους άνδρες, όπως και στους καπνιστές ή πρώην καπνιστές.
Πέραν των ανωτέρω, όσοι καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ και επεξεργασμένα κρέατα είναι πιθανότερο να μην προσέχουν τη διατροφή τους, με συνέπεια να έχουν μερικά κιλά παραπάνω. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το τελευταίο αποτελεί μια επιπλέον αιτία εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, καθώς το πλεονάζον βάρος συνδέθηκε με την εμφάνιση της νόσου, ανεβάζοντας τον αριθμό των καρκίνων, που σχετίζονται με την παχυσαρκία στους έντεκα. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ανώτερου στομάχου αυξάνεται κατά 23% ανά 5 μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος.