Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη οδηγεί στην εκδήλωση συμπτωμάτων και συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.
Ποια τρόφιμα έχουν γλουτένη
– Ζυμαρικά
– Ψωμί
– Μπισκότα
– Κέικ
– Είδη Ζαχαροπλαστικής
– Δημητριακά
– Μπύρα
– Βρώμη (π.χ. κουάκερ)
– Σάλτσες
– Τηγανητά
– Καραμέλες
– Παρασκευάσματα κρέατος (π.χ. λουκάνικα)
Συμπτώματα
Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα έπειτα από την κατανάλωση γλουτένης.
Τα συνήθη συμπτώματα
– Πόνος στο στομάχι
– Φούσκωμα
– Πολλά αέρια
– Αίσθημα ζάλης
– Έμετος
– Διάρροια
– Δυσκοιλιότητα
– Αίσθημα κόπωσης
– Απώλεια βάρους
– Έλκη στο στόμα
Μακροπρόθεσμες επιπλοκές
– Λεπτά και αδύναμα οστά
– Διαβήτης
– Δυσκολία σύλληψης
– Χαμηλό επίπεδο σιδήρου στο αίμα
– Κατάθλιψη, αίσθημα θλίψης
– Κακά δόντια και υγεία των ούλων
– Καρκίνος
Ποιος μπορεί να έχει κοιλιοκάκη;
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάσχει από κοιλιοκάκη. Η ασθένεια είναι άγνωστης αιτιολογίας (αυτοάνοση) και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Πηγή: Coeliac Australia
Leave a Comment