Το μαύρο άσπρο θα επιχειρήσει να κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να διασκεδάσει το βαρύ κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία από το μπαράζ των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα, ΕΚΑΣ και εφάπαξ το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο και αναμένεται να κουφωθεί τον Οκτώβριο με τις αναδρομικές μειώσεις σε συντάξεις – μερίσματα.
Με συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη στις 12/9 που θα αφορά το σύνολο της πολιτικής του Υπ. Εργασίας σε ασφαλιστικό-εργασιακό – πρόνοια – προγράμματα ανεργίας, έκδοση υπουργικής απόφασης για διατήρηση του ΕΚΑΣ στους αναπήρους συνταξιούχους και διεθνείς συναντήσεις προσπαθεί το Υπ. Εργασίας θα προσπαθήσει να “θολώσει” τα νερά των μειώσεων έως 40% στο 1/5 των επικουρικών συντάξεων και στα μερίσματα όλων των συνταξιούχων του Δημοσίου, της κατάργησης του ΕΚΑΣ στο 1/3 των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και των επικείμενων ανατροπών στο Ασφαλιστικό (πχ κατάργηση εξαιρέσεων στην καταβολή εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ), στο εργασιακό (διευκόλυνση ομαδικών απολύσεων) και στην πρόνοια (εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης).
Πιο συγκεκριμένα:
* Αφετηρία της προσπάθειας του Υπ. Εργασίας να συμμαζέψει τα “ασυμμάζευτα” θα είναι η συνέντευξη την οποία θα δώσει –σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr– ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέντευξη αυτή θα “εξειδικευτούν” τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής τα οποία ήδη προωθεί η κυβέρνηση (πχ αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣκλπ).
* Στο μεταξύ μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση με την οποία θα προβλέπεται διατήρηση του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, έτσι ώστε μετά τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου να εκδοθεί άμεσα προκειμένου να μετριαστούν και οι αντιδράσεις για τις επικουρικές συντάξεις ακόμα και των ατόμων με αναπηρία.
* Αμέσως μετά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, και συγκεκριμένα μεταξύ 12-14 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το νέο εργασιακό στην Αθήνα και πιθανότατα θα παρουσιάσει το πόρισμά της για το πώς πρέπει να ευθυγραμμιστεί το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το συνδικαλιστικό νόμο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Τρεις μέρες μετά την παρουσίαση του πορίσματος για το νέο Εργασιακό, το Υπ. Εργασίας θα διοργανώσει στην Αθήνα, διεθνές συνέδριο με το ίδιο θέμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν Ευρωπαίοι Υπουργοί Εργασίας και συνδικαλιστές.
* Παράλληλα, ενόψει και της παρουσίας των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει θεσπίσει –όπως προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου– τις εξής ανατροπές:
– την εξαίρεση από το ευνοϊκό καθεστώς της ασφάλισης στον ΟΓΑ για ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων. Έτσι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες 1/1/2017 θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές για κύρια ασφάλιση και ΕΟΠΥΥ ύψους 26,95% (έναντι 18,7%) επί του εισοδήματος .
– την ανάκληση των εκπτώσεων που ίσχυαν για τους νέους ελεύθερους επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και άλλοι πτυχιούχοι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια) και τους αγρότες. Με βάση τις εκπτώσεις αυτές οι αγρότες θα κατέβαλαν υπέρ ΕΟΠΥΥ 4,73% και 5,84% επί του δηλωθέντος εισοδήματος τους, τα επόμενα 2 χρόνια (και όχι 6,95%), ενώ αντίστοιχα οι νέοι επιστήμονες 4,75% για 2 χρόνια και 5,91% για τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι οι παραπάνω κατηγορίες, από 1.1.2017, θα υπαχθούν απευθείας στο συντελεστή 6,9%.
– Μείωση της έκπτωσης στην εξαγορά πλασματικών ετών, η οποία πλέον από το 15% διαμορφώνεται στο 2% για κάθε έτος εξαγοράς.
* Παράλληλα, το Υπ. Εργασίας πρέπει να ετοιμάσει το σχέδιο για το νέο σύστημα πρόνοιας, βασικός άξονας του οποίου θα είναι το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Η χρηματοδότηση του πρέπει να προέλθει από την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις σε προνοιακά και ασφαλιστικά επιδόματα, φοροελαφρύνσεις αλλά και άλλα κρατικά έσοδα. Οι θεσμοί πιέζουν για σκληρές περικοπές σε όλα τα παραπάνω, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο.
– Εξάλλου, στα “σκαριά” βρίσκεται το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο θα μετατρέπει τα επιδόματα ανεργίας σε επιδόματα εργασίας από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπ. Εργασίας, όποιος άνεργος το επιθυμεί θα μπορεί αντί του επιδόματος ανεργίας το οποίο θα δικαιούται, να παίρνει μία επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας και να εργαστεί για 12 μήνες σε μία μικρομεσαία επιχείρηση.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com