Η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει μέχρι και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού2. Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και εμφανίζεται ως ερυθρές επηρμένες πλάκες που καλύπτονται με ένα αργυρόχρωμο στρώμα φολίδων (συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα του δέρματος). Η ψωρίαση δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια επίμονη, χρόνια (μακράς διάρκειας), και μερικές φορές οδυνηρή ασθένεια, η οποία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις μικρότερες πτυχές της ζωής των ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Μέχρι και το 30% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ή θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, στην οποία επηρεάζονται επίσης οι αρθρώσεις, προκαλώντας εξουθενωτικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων3,4. Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη5.
Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για την ψωρίαση, το 84% των ασθενών υφίστανται διακρίσεις εξαιτίας του δέρματός τους
• Πρόκειται για μια παγκόσμια έρευνα που εστιάζει στην αντίληψη για το καθαρό δέρμα1, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 8.300 άτομα με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση
• Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (45%) δήλωσαν ότι έχουν δεχθεί ερώτηση σχετικά με το αν η πάθησή τους είναι μεταδοτική, ενώ το 55% δεν πιστεύει ότι το καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα αποτελεί ρεαλιστικό στόχο1
• Κορυφαίοι επιστήμονες καλούν τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση να μην αποδεχθούν ως λύση κάτι λιγότερο από το καθαρό δέρμα – περισσότερες πληροφορίες στο www.skintolivein.gr/psoriasi
Η Novartis δημοσίευσε τα αποτελέσματα από τη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Σύμφωνα με αυτά, το 84% των ατόμων που ζουν με μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση υφίστανται διακρίσεις και περιφρόνηση, με πολλούς (40%) να δηλώνουν ότι αισθάνονται να τους κοιτούν επίμονα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους1. Επιπρόσθετα, οι απαντήσεις των 8.338 συμμετεχόντων, δείχνουν ότι τα άτομα που ζουν με ψωρίαση έχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες από τη θεραπεία τους, σε σχέση με την επίτευξη καθαρού δέρματος1.
«Η Novartis ευχαριστεί όλα τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτή τη σημαντική έρευνα. Ο μόνος τρόπος να βελτιώσουμε τις ζωές των ασθενών είναι να τους ακούσουμε και να συνεργαστούμε με την κοινότητα έτσι ώστε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση» δήλωσε ο Vasant Narasimhan, Παγκόσμιος Επικεφαλής Ανάπτυξης Φαρμάκου και Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος της Novartis. «Αυτή η έρευνα είναι ενδεικτική της δέσμευσής μας στην υποστήριξη της απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), να αναδειχθεί η ψωρίαση ως παγκόσμια προτεραιότητα στον τομέα της υγείας, να καταπολεμηθεί το στίγμα και η άγνοια σχετικά με την ασθένεια και να προαχθεί η φροντίδα του ασθενούς.»
Περισσότερα από 8.300 άτομα από 31 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα , την πρώτη του είδους της , που εστιάζει στην αντίληψη του καθαρού δέρματος για την ψωρίαση. Επίσης, αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Novartis και των Συλλόγων ασθενών, συμπεριλαμβανομένων 25 συλλόγων από όλο τον κόσμο.
Παράλληλα με τις μη αποδεκτές συμπεριφορές διακρίσεων και περιθωριοποίησης, η έρευνα αυτή παρουσιάζει ότι περίπου οι μισοί (45%) από τους ασθενείς με ψωρίαση είχαν ερωτηθεί αν το νόσημα τους είναι μεταδοτικό1. Επίσης, η έρευνα ανέδειξε τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην προσωπική ζωή και την ψυχολογία των ατόμων, με το 16% των συμμετεχόντων να παραδέχεται ότι επιλέγει την απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο ως μηχανισμό αντιμετώπισης1. Αυτή η έλλειψη ελπίδας και αυτοεκτίμησης αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας, με το 55% να δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως το καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα είναι ρεαλιστικός στόχος.
«Όλοι έχουν δικαίωμα στη λήψη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για την ψωρίαση με στόχο την επίτευξη καθαρού δέρματος, ωστόσο αυτή η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», δήλωσε ο Dr. Richard B Warren, Ανώτερος Λέκτορας και Επίτιμος Σύμβουλος Δερματολογίας στο Δερματολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου του Salford Royal Foundation, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Παρότι μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη στάση του κοινού εν μια νυκτί, ως δερματολόγοι, οφείλουμε να συνεργαστούμε με τους ασθενείς και να τους ενθαρρύνουμε να αγωνιστούν προς τον θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος.»
Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με την ψωρίαση, ανατρέξτε στο www.skintolivein.gr/psoriasi.
Σχετικά με την έρευνα
H Novartis ξεκίνησε και χρηματοδότησε την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) της Ελβετίας, που εξειδικεύεται σε έρευνες αγοράς. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από μια συντονιστική επιτροπή υψηλού κύρους, με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο. Με 8.338 συμμετέχοντες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα διεθνή έρευνα σε άτομα που ζουν με ψωρίαση αλλά και για την πρώτη έρευνα του είδους της που εστιάζει στο τι μπορεί να σημαίνει η επίτευξη καθαρού δέρματος για την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με ψωρίαση.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέρχονται από τις παρακάτω 31 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Μεξικό, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Ταιβάν, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com