Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες πρωτεΐνες λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας τόσο το καλύτερο;
Όχι απαραίτητα… Οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν δεχτεί αυστηρή κριτική από πολλούς ειδικούς, όχι τόσο για την ποσότητα αλλά κυρίως για την ποιότητα των πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν. Οι πρωτεΐνες που παίρνουμε από το ασπράδι του αυγού, το ψάρι και τα φασόλια δεν μπορούν να συγκριθούν με τις πρωτεΐνες που λαμβάνουμε από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Στη δεύτερη περίπτωση, οι πρωτεΐνες συνοδεύονται από άφθονα κορεσμένα λιπαρά και αρκετές θερμίδες, παράγοντες που συνδέονται με ορισμένες μορφές καρκίνου, με τον διαβήτη και με την καρδιοπάθεια. Μια δίαιτα που βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στις πρωτεΐνες δύσκολα θα περιλαμβάνει μικρή ποσότητα των προϊόντων αυτών.
Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία για τις πρωτεϊνικές δίαιτες; Έχουν άραγεπλεονεκτήματα; Παρακάτω θα δείτε μια σύντομη αξιολόγηση για τέσσερα δημοφιλή διατροφικά προγράμματα που βασίζονται στην κατανάλωση πρωτεϊνών.
1. Άτκινς
Είναι ίσως η πιο γνωστή πρωτεϊνική δίαιτα. Η πρώτη φάση της δίαιτας περιλαμβάνει μόλις 10% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και 90% από πρωτεΐνες και λιπαρά.
Τα υπέρ: Βοηθά στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου.
Τα κατά: Υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών.
Συμπέρασμα: Μπορεί να δώσει μια αρχική ώθηση στην προσπάθεια για απώλεια των περιττών κιλών, όμως ο αυστηρός περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων και η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών δεν ωφελούν μακροπρόθεσμα.
2. Παλαιολιθική Δίαιτα
Γνωστή και ως «δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων», εστιάζει σε μη επεξεργασμένες τροφές, με ποσοστό 19-35% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από (ζωικές κυρίως) πρωτεΐνες.
Τα υπέρ: Η παντελής αποχή από επεξεργασμένα τρόφιμα διευκολύνει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
Τα κατά: Η δίαιτα περιλαμβάνει αρκετά κορεσμένα λιπαρά και απαγορεύει υγιεινά γαλακτοκομικά, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια.
Συμπέρασμα: Η κατανάλωση φρέσκων, ανεπεξέργαστων προϊόντων είναι μια καλή διατροφική προσέγγιση, ωστόσο η αποχή από την κατανάλωση οσπρίων και προϊόντων ολικής άλεσης δεν έχει οφέλη και μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις πολύτιμων βιταμινών και φυτικών ινών.
3. South Beach
Περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστό περίπου 30% των ημερήσιων θερμίδων (στη φάση 1), με τις υπόλοιπες θερμίδες να προέρχονται από καθαρές πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά.
Τα υπέρ: Σε γενικές γραμμές το διατροφικό πλάνο περιλαμβάνει έναν καλό συνδυασμό φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, σπόρων, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών.
Τα κατά: Εάν οι πρωτεΐνες είναι ζωικής προέλευσης, είναι αυξημένη η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
Συμπέρασμα: Δεν είναι πολύ αυστηρή δίαιτα και περιλαμβάνει μια πιο υγιεινή ισορροπία υδατανθράκων και πρωτεϊνών.
3. Zone
Κάθε γεύμα και σνακ πρέπει να αποτελείται από 30% πρωτεΐνες, 40% υδατάνθρακες και 30% λιπαρά, με στόχο τη μείωση των δεικτών φλεγμονής και τη βελτίωση της ορμονικής λειτουργίας.
Τα υπέρ: Βοηθά στο αδυνάτισμα χωρίς να επιβάλλει υπερβολική μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων. Επίσης, περιλαμβάνει μικρότερες ποσότητες λιπαρών και χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνικές δίαιτες.
Τα κατά: Ίσως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων και άλλων υγιεινών υδατανθράκων δεν είναι αρκετή.
Συμπέρασμα: Δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει κανείς για πολύ καιρό ένα διατροφικό πρόγραμμα που θέτει τόσο αυστηρούς περιορισμούς ως προς την αναλογία συστατικών σε κάθε γεύμα και σνακ.
Πηγή: health.com
Leave a Comment