Με τους χειρότερους οιωνούς θα ξεκινήσει η επόμενη χρονιά για το ταμείο τουΕΟΠΥΥ, με ένα ακόμη δυνατό “χτύπημα” για τη ρευστότητά του. Κατά 200 εκατ. ευρώ μειωμένη θα είναι το 2017 η κρατική επιχορήγηση, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 234 εκατ. στα έσοδα του Οργανισμού.
Και όλα αυτά την ώρα που τα συνολικά χρέη του Οργανισμού έχουν εκτοξευτεί στα 1,9 δισ. ευρώ και οι απαιτήσεις των ιδιωτών παρόχων για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντείνουν την πίεση.
Το κενό που θα προκύψει στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ είναι καθοριστικό (ενδεικτικά, τόσο είναι περίπου το ετήσιο κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις), τη στιγμή που οι πληρωμές γίνονται με καθυστερήσεις μηνών και όποτε υπάρχουν χρήματα από τις εισφορές περίθαλψης ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Με δεδομένα τα σφιχτά όρια χρηματοδότησης με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ζητείται σανίδα σωτηρίας στις αυξημένες κρατήσεις των συνταξιούχων στις εισφορές της περίθαλψης.
Φέτος, από την αύξηση της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κυρίων συντάξεων και τη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, αναμένεται να εισρεύσουν στον Οργανισμό συνολικά 717 εκατ. ευρώ.
Εντούτοις είναι πολύ πιθανό οι προβλέψεις αυτές να πέσουν ξανά έξω, καθώς τα χρήματα αυτά δεν καταλήγουν ποτέ στο σύνολό τους στον Οργανισμό, λόγω των συνεχών παρακρατήσεων των εισφορών προκειμένου να καταβάλλονται συντάξεις κάθε μήνα.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, παρά το ότι από τον Ιούλιο έχει αυξηθεί κατά 2% η εισφορά στις κύριες συντάξεις, αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ.
Η τήρηση του προϋπολογισμού αποτελεί για άλλη μια φορά την “αχίλλειο πτέρνα” για τον Οργανισμό: όπως τονίζεται στο προσχέδιο, ήδη την παρούσα χρονιά καταγράφεται απόκλιση στις κατηγορίες των διαγνωστικών εξετάσεων, στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, τις φυσικοθεραπείες, στους συμβεβλημένους γιατρούς και τις δαπάνες ασφαλισμένων.
Τα περιθώρια όμως στενεύουν όσον αφορά τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ακόμη και όσες υπόκεινται σε κλειστό προϋπολογισμό (όπως για παράδειγμα το φάρμακο): σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο και όπως επαναλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα ποσά που θα παρακρατηθούν από τους ιδιώτες παρόχους και τις επιχειρήσεις για claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν σημειώνεται υπέρβαση) θα πρέπει να είναι κατά 30% μειωμένα σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά.
Μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Οργανισμού, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (αφορά σε προηγούμενες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ) από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτιμάται πάντως πως θα υπάρξει σημαντική μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων, ώστε στο τέλος του 2017 ο ΕΟΠΥΥ να παρουσιάζει πλεόνασμα σε δημοσιονομική βάση ύψους 333 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν διαφορετική εικόνα για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων. Χαρακτηριστικά, στελέχη από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών καταγγέλλουν μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των παλαιών οφειλών από το 2007 έως το 2011. Μάλιστα, αν και το συνολικό ποσό για την εν λόγω περίοδο, που αφορά στα χρέη των προκάτοχων ταμείων του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές, ύψους 130 εκατ. ευρώ, είναι δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθεί για δεύτερη φορά (όπως έγινε το 2014 με οφειλές 300 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της γραφειοκρατίας και της απροθυμίας του κράτους- όπως αναφέρουν οι κλινικές- να προχωρήσει στην εκκαθάριση των σχετικών τιμολογίων.
Leave a Comment