Η αρχική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου SCENIHR
Όπως είπε ο Δρ. Suppa, η επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τους αναδυόμενους και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία (SCENIHR – Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) δημοσιοποίησε πρόσφατα μία αρχική γνωμοδότηση, για τις βιολογικές επιδράσεις του σολάριουμ και η οποία μάλιστα δόθηκε για δημόσια διαβούλευση. «Τα βασικά συμπεράσματα της επιτροπής αναφέρουν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το σολάριουμ προκαλεί μελάνωμα, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και, σε μικρότερο βαθμό, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ιδιαίτερα όταν η πρώτη έκθεση στο σολάριουμ γίνεται σε νεαρές ηλικίες.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ένα ποσοστό των ατόμων που κάνουν σολάριουμ έχουν αναφέρει ότι τους προκαλεί εθισμό, όπως είπε ο Dr Suppa , o οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «tanorexia», (μαύρισμα και όρεξη) προκειμένου να αποδώσει την εμμονική συμπεριφορά κάποιων ως προς το τεχνητό μαύρισμα. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτή η εξάρτηση οφείλεται στην έκκριση ενδορφινών που εκλύονται λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, με συνέπεια την αίσθηση της χαλάρωσης και της ευεξίας. Αμερικανικές μελέτες πάντως για το άγχος, την κατάθλιψη και την κατάχρηση ουσιών σε άτομα που κάνουν σολάριουμ, έχουν δείξει ότι άτομα που επιδίδονται μετά μανίας στο τεχνητό μαύρισμα μπορεί να υποφέρουν από ψυχολογική πίεση, τόνισε ο Δρ Suppa. Κι επισήμανε ότι έχει προταθεί από μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, η εθιστική χρήση του σολάριουμ, να θεωρηθεί ως ένα είδος διαταραχής ανάλογης με την εξάρτηση από ουσίες.
Το προφίλ των ατόμων που κάνουν σολάριουμ
Περιγράφοντας το προφίλ του τυπικού θιασώτη του σολάριουμ, ο Dr Suppa έκανε λόγο για γυναίκες μέσης ηλικίας ως επί το πλείστον, προερχόμενες από μη ηλιόλουστες Ευρωπαϊκές χώρες με ενδιάμεσο τύπο δέρματος, εργαζόμενες, μέσου- υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, καπνίστριες, και με εμπειρία ηλιακών εγκαυμάτων. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, η χρήση του σολάριουμ δεν είναι αμελητέα σε χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, και μάλιστα σε ηλικίες της εφηβείας ή της προεφηβείας που είναι και οι πιο ευάλωτες ηλικίες στην καρκινογόνο επίδραση του τεχνητού μαυρίσματος.
Έλλειψη εναρμονισμένης νομοθεσίας στους κόλπους της ΕΕ
Όσον αφορά στoν κανονισμό λειτουργίας των σολάριουμ δεν υπάρχει ενιαία Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως επισήμανε ο Dr Suppa. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει κανονισμούς, για να μειωθεί η χρήση του, όπως π.χ περιορισμό της παραγωγής UVB, όρια ηλικίας ή ειδικούς φόρους.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment