Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την εργασιακή ανασφάλεια με αυξημένη πιθανότητα αύξησης του βάρους (που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη), καθώς επίσης με στεφανιαία νόσο και κίνδυνο εμφράγματος. Το στρες που σχετίζεται με την εργασία ή την απώλειά της κάνει τους ανθρώπους να παχαίνουν ή να καταφεύγουν σε άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές (κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα κ.α.).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Φέρι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Ένωσης (CMAJ),αξιολόγησαν στοιχεία από 19 σχετικές έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 140.800 άτομα (81.800 γυναίκες και 59.000 άνδρες) με μέση ηλικία 42 ετών, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με εργασιακή ανασφάλεια, που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα μείνουν άνεργοι, έχουν κατά μέσο όρο 19% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη. Οι ερευνητές πάντως ανέφεραν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι η εργασιακή ανασφάλεια είναι η αιτία για τον διαβήτη, αλλά ότι διαπιστώνεται μια συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε αρκετές άλλες που δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση του ατόμου και της χώρας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους έχει διαβήτη (διαταραχή στην ορμόνη ινσουλίνη), οι περισσότεροι τύπου 2 και πολύ λιγότεροι τύπου 1 (παιδικό).
Πηγή: ΑΠΕ