Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν συσσωρεύονται εντός των φυσικών «φίλτρων» του οργανισμού μας διάφορες ουσίες, όπως ασβέστιο και φωσφορικά άλατα, σχηματίζοντας συμπαγείς κρυστάλλους. Από την άλλη, οι πέτρες στη χολή είναι αποτέλεσμα ανισορροπίας στις χημικές ουσίες που βρίσκονται στη χοληδόχο κύστη και αποτελούνται από πεπτικά υγρά.
Πέτρες στα νεφρά – Συμπτώματα
Οι πέτρες στα νεφρά δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα, εκτός κι αν μια πέτρα κινείται εντός του νεφρού ή περάσει μέσα από τον ουρητήρα (τον «σωλήνα» που ενώνει τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη). Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, εκδηλώνονται τα εξής συμπτώματα:
– έντονος πόνος στη μέση
– πόνος κάτω από τα πλευρά
– πόνος χαμηλά στην κοιλιά και/ή στη βουβωνική χώρα
– πόνος κατά την ούρηση
– ροζ, κόκκινη ή καφετί απόχρωση των ούρων
– θολά ούρα
– έντονη μυρωδιά ούρων
– ναυτία
– συχνουρία
– πυρετός και ρίγη (σε περίπτωση που συνυπάρχει λοίμωξη)
– μικρή ροή ούρων
Πέτρες στη χολή – Συμπτώματα
Ούτε οι πέτρες στη χολή συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα έως ότου προκαλέσουν απόφραξη σε κάποιο χοληφόρο αγγείο. Στην περίπτωση αυτή, εκδηλώνονται τα εξής συμπτώματα:
– ξαφνικός πόνος ψηλά και δεξιά στην κοιλιά που σταδιακά εντείνεται
– ξαφνικός πόνος ακριβώς κάτω από το οστό του στέρνου που σταδιακά εντείνεται
– πόνος στη μέση
– πόνος στον δεξιό ώμο
Αντιμετώπιση
Οι πέτρες στα νεφρά που έχουν μικρό μέγεθος συχνά απορρίπτονται αυτομάτως μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Η επαρκής κατανάλωση νερού και η φαρμακευτική αγωγή προωθούν τη φυσική απόρριψη μιας πέτρας. Η ιατρική παρέμβαση συστήνεται συνήθως όταν η πέτρα προκαλεί πολύ έντονο πόνο ή μπλοκάρει την ουροποιητική οδό.
Οι πέτρες στη χολή αντιμετωπίζονται παραδοσιακά με χειρουργική επέμβαση. Η αφαίρεση χολής είναι η συνηθέστερη μέθοδος αντιμετώπιση της χολολιθίασης. Είναι δυνατό να αφαιρεθούν μόνο οι πέτρες, διατηρώντας τη λειτουργία της χολής, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει την επανεμφάνιση της χολολιθίασης στο μέλλον. Μετά την αφαίρεση χολής, συστήνεται στους ασθενείς ειδική διατροφή.
Πηγή: Medical Daily
Leave a Comment