Οι γιατροί συνιστούν παραδοσιακά την τακτική σωματική άσκηση από μικρή ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς η καλή φυσική κατάσταση αποτελεί αποδεδειγμένα «ασπίδα» ενάντια στην άνοια αλλά και σε πληθώρα άλλων παθήσεων. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι στην περίπτωση της άνοιας η σωματική δραστηριότητα δρα τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology υποδεικνύουν ότι μία ώρα περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένα καλό επίπεδο δραστηριότητας ώστε να επιτευχθεί βελτίωση των γνωστικών δεξιοτήτων στα άτομα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο άνοιας.
Η σχετική κλινική δοκιμή που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι με πρώιμα συμπτώματα αγγειακής άνοιας (οφείλεται σε διαταραχή της φυσιολογικής αιμάτωσης του εγκεφάλου) και μέση ηλικία τα 74 έτη, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όσοι δραστηριοποιούνται σωματικά για μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα παρουσιάζουν ήπια αλλά αξιοσημείωτη βελτίωση στη γενικότερη πνευματική τους επίδοση. Επίσης, οι πιο δραστήριοι ηλικιωμένοι παρουσίασαν βελτίωση και σε άλλους δείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση και η αντοχή στη βάδιση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα οφέλη της άσκησης δεν διατηρούνται μακροπρόθεσμα εάν διακοπεί η σωματική δραστηριότητα.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η ερευνήτρια Teresa Liu-Ambrose αναφέρει: «Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών της μνήμης, ωστόσο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει κατά ποσό βοηθά τα άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει τέτοια προβλήματα να βελτιώσουν την κατάστασή τους ή να αποφύγουν την επιδείνωση». «Η θετική επίδραση» προσθέτει «αν και ήπια, είναι παρόμοια με αυτή που επιτυγχάνεται με στοχευμένα φάρμακα ενάντια στην αγγειακή άνοια».
Σε κάθε περίπτωση, η σωματική άσκηση είναι ένα δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους μέσο βελτίωσης και προστασίας της υγείας, οπότε καλό είναι να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους που εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια νοητικής κατάπτωσης να κινούνται περισσότερο.
Leave a Comment