Την πρώτη χρονιά -ίσως και τη δεύτερη αλλά σε μικρότερο βαθμό- που θα γράτε το μικρό σας στον παιδικό σταθμό, είναι πιθανό πως θα χρειαστεί να το κρατάτε στο σπίτι λόγω ίωσης σχεδόν τις μισές μέρες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του νηπίου είναι όσο πρέπει ισχυρό και είναι απόλυτα φυσιολογικό, παρόλα αυτά όταν έρχεται σε καθημερινή επαφή με συνομήλικα παιδάκια και ειδικά μέσα σε κλειστό χώρο, αρχίζει να κολλάει ιώσεις. Από την άλλη πλευρά, όσο μικρότερο είναι το νήπιο τόσο πιο ανέτοιμο είναι το ανοσοποιητικό του για να αντιμετωπίσει αυτές τις επιθέσεις των ιών, αφού δεν έχει αναπτύξει ακόμη τα αντισώματα που έχουμε όλοι μας.
Πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να αρρωσταίνει;
Είναι συνηθισμένο τα νήπια να αρρωσταίνουν 8 – 10 φορές το χρόνο μέσα στην χειμερινή περίοδο, εξαιρώντας δηλαδή το καλοκαίρι και τους ζεστούς μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου που ακόμη και στον παιδικό σταθμό τα παιδάκια είναι πολλές ώρες έξω στην αυλή. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να είναι άρρωστο και δύο φορές το μήνα και αυτό να μην σημαίνει τίποτε αρνητικό για το ανοσοποιητικό του. Εάν όμως βλέπετε ότι το μικρό σας παρουσιάζει συνεχώς βαριές λοιμώξεις ή περνάει με ψηλό πυρετό τις συνηθισμένες ιώσεις της εποχής, δεν έχει όρεξη για φαγητό και δεν αναπτύσσεται καλά, δεν παίζει με κέφι και διάθεση και να δείχνει γενικά κουρασμένο, τότε θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας μήπως χρειαστεί να γίνουν ορισμένες εξετάσεις.
Μήπως να μην πάει ακόμη στον παιδικό σταθμό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι τα δύο ή ακόμη καλύτερα τα τρία χρόνια του παιδιού για να το στείλετε στον παιδικό σταθμό, αφού σε εκείνη την ηλικία το σύστημα άμυνας του οργανισμού απέναντι σε ιούς και μικρόβια είναι πια αρκετά επαρκές. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο συχνά θα αρρωσταίνει το μικρό σας είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Αν υπάρχει στο σπίτι μεγαλύτερο αδερφάκι είναι σχεδόν βέβαιο πως το νηπιάκι σας θα έχει έρθει ήδη σε επαφή με πολλούς ιούς και μικρόβια και θα έχει ήδη ένα αρκετά αναπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε και θα αρρωσταίνει λιγότερο συχνά στον παιδικό σταθμό. Το ίδιο κι αν οι γονείς εργάζονται και οι δύο και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, π.χ. είναι εκπαιδευτικοί, οπότε φέρνουν και αρκετά μικρόβια στο σπίτι.
Πηγή: capital.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment