Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό ροχαλητό το οποίο ξαφνικά σταματάει, επειδή διακόπτεται η αναπνοή, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο πάσχων ξυπνάει, πασχίζοντας να πάρει ανάσα.
Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν δεκάδες φορές και αναλόγως με τη συχνότητά τους χαρακτηρίζεται η άπνοια ήπια, μέτρια ή σοβαρή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η αποφρακτική άπνοια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.453 συμμετεχόντων με μέση ηλικία τα 63 χρόνια. Όλοι υποβλήθηκαν σε έρευνα ύπνου στο σπίτι και στην αρχή της έρευνας δεν είχαν διαβήτη.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση το αν είχαν φυσιολογικό ύπνο, μέτρια, ελαφριά ή σοβαρή άπνοια.
Μετά από περίπου 13 χρόνια, 285 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Όσοι είχαν σοβαρή αποφρακτική άπνοια στην έναρξη της έρευνας είχαν περίπου 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους κατηγοριοποιήθηκαν ως φυσιολογικοί. Ο αυξημένος κίνδυνος παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές περιέλαβαν μόνο παχύσαρκους ανθρώπους.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι ενδείξεις που συνδέουν την άπνοια ύπνου με την αντίσταση στην ινσουλίνηκαι τον διαβήτη τύπου 2.
Γι’ αυτό και συστήνουν στους πάσχοντες από διαβήτη να εξετάζονται για άπνοια και το αντίστροφο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.
Leave a Comment