Διατροφή

Γαλακτοκομικά: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια μεγάλη δόση πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 42 εθελοντές με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ή προ-υπέρταση.

Για τρεις περιόδους 8 εβδομάδων οι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά με τυχαία σειρά, 2 μερίδες που περιείχαν ορό γάλακτος ή καζεΐνη ή καμία πρωτεΐνη.

Ανεξάρτητα από το είδος πρωτεΐνης που λάμβαναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 38 συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην ολική χοληστερόλη και βελτίωση της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Οι μεγαλύτερες και πιο άμεσες αλλαγές παρατηρήθηκαν όταν έπιναν ορό γάλακτος.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ορού γάλακτος οδήγησε σε μείωση της καθημερινής αλλά και της συνολικής πίεσης του αίματος, καθώς και των τριγλυκεριδίων, του κύριου συστατικού του σωματικού λίπους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι συναρπαστικά. Δείχνουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών προϊόντων στην αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Ágnes Fekete από το Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μακροπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο γάλα τείνουν να είναι πιο υγιείς, αλλά μέχρι τώρα, υπήρχουν λίγα στοιχεία για το πώς οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών επηρεάζουν συγκεκριμένα την αρτηριακή πίεση» πρόσθεσε.

Αν και η μελέτη ήταν μικρή, η ομάδα του Fekete μέτρησε τις πιθανές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Τόσο ο ορός γάλακτος όσο και η καζεΐνη βελτίωσαν τη ροή του αίματος και μείωσαν τα επίπεδα προσκόλλησης μορίων στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής και σχηματισμού πλάκας, αμφότεροι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επικαλούμενοι προηγούμενες έρευνες, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η τακτική κατανάλωση ορού γάλακτος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά τουλάχιστον 8% και η κατανάλωση καζεΐνης κατά 1,4%.

Η ποσότητα που κατανάλωναν οι εθελοντές ήταν 56g καθημερινά, περίπου ίση με την ποσότητα που καταναλώνουν αθλητές και body builders.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies