Home / Υγεία / Άσκηση / Έτσι θα πρέπει να ασκείστε μετά τα 40
Έτσι θα πρέπει να ασκείστε μετά τα 40

Έτσι θα πρέπει να ασκείστε μετά τα 40

Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από το χρόνο και τις αλλαγές που προξενεί στο σώμα μας, ακόμη κι αν γυμναζόμαστε. Αυτό σημαίνει πως στα 40 (και κάτι) μπορεί να είστε δυνατοί και fit, απλά το σώμα έχει πλέον διαφορετικές ανάγκες.

Διαβάστε τις τέσσερις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στην άσκησή σας μετά τα 40 για να διατηρήσετε τη δύναμη και τη φυσική σας κατάσταση και στις επόμενες δεκαετίες.

Δουλεύετε καθημερινά την ευλυγισία σας 
Καθώς μεγαλώνουμε, οι τένοντες και οι μύες γίνονται πιο σφιχτοί και αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών, κυρίως για τενοντίτιδα, αναφέρει η δρ Vonda Wright, διευθύντρια του κέντρου Performance and Research Initiative for Masters Athletes στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Για να καταλάβουμε τι εννοεί, η ειδικός συγκρίνει τους σφιγμένους μύες με ένα παλιό, ξεραμένο λάστιχο. Ένα απότομο τράβηγμα και το εύθραυστο υλικό σκίζεται. Yoga, Pilates και καθημερινές διατάσεις με ρόλερ αφρού θα βοηθήσουν τους μύες σας να παραμείνουν ευλύγιστοι και μαλακοί.

Χρησιμοποιήστε τους μύες σας – διαφορετικά θα τους χάσετε
Μεταξύ των 25 και 50 ετών, οι άνθρωποι που δε γυμνάζονται χάνουν έως και το 10% της μυικής τους μάζας, σύμφωνα με τη δρ Wright, ενώ στα επόμενα 30 χρόνια μπορεί να χαθεί άλλο ένα 45%. Επιπλέον, η μυική μάζα που χάνεται αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό. Προλάβετε την απώλεια των μυών σας χρησιμοποιώντας τους! Όσο περνάνε τα χρόνια, η προπόνηση ενδυνάμωσης με βάρη, με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος είναι η καλύτερη επιλογή.

Μείνετε όμως μακριά από τα μηχανήματα με βάρη
Τα μηχανήματα με βάρη ανήκουν στο παρελθόν, σύμφωνα με την ειδικό. Η πρότασή της είναι να δυναμώνουμε τους μύες μας με τον τρόπο που τους  χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας  χτίζοντας την αποκαλούμενη λειτουργική δύναμη. Για παράδειγμα, στην πραγματική ζωή χρησιμοποιούμε τους τετρακεφάλους μας συνδυαστικά με τους δικεφάλους των ποδιών, τους γλουτούς και τον κορμό για να σηκώσουμε αγκαλιά ένα παιδί, να ανέβουμε σκάλες και να φορτώσουμε τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει πως η πρέσα ποδιών δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αντίθετα τα καθίσματα και οι προβολές είναι μια εξαιρετική άσκηση.

Βάλτε τις ασκήσεις ισορροπίας στο καθημερινό σας πρόγραμμα
Σταθείτε στο ένα πόδι σαν πελαργός. Δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο. Πολλές φορές δεν συνειδητοποιούμε πως η ισορροπία μας έχει μειωθεί, ώσπου αρχίζουν τα παραπατήματα και οι πτώσεις στην καθημερινότητα. Με το πέρασμα του χρόνου ο νευρομυικός συντονισμός παρακμάζει. Τα καλά νέα; Μπορούμε να κρατήσουμε νέες και υγιείς τις νευρομυικές μας συνδέσεις δουλεύοντας καθημερινά την ισορροπία μας. Tai chi, Pilates και yoga είναι ιδανικές επιλογές άσκησης για αυτό το σκοπό και ταιριάζουν ακόμη και σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Εναλλακτικά προσθέστε ασκήσεις ισορροπίας στην καθημερινότητά σας. (Κάτι πολύ απλό: πλένετε τα δόντια σας στη στάση του πελαργού, αλλάζοντας πόδι κάθε βράδυ!)

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Πόνος στη φτέρνα από φλεγμονή, μετά από άθληση ή έντονη δραστηριότητα. Αποφυσίτιδα πτέρνας - νόσος Sever

Πόνος στη φτέρνα από φλεγμονή, μετά από άθληση ή έντονη δραστηριότητα. Αποφυσίτιδα πτέρνας – νόσος Sever

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr Η αποφυσίτιδα συνίσταται σε φλεγμονή στο οπίσθιο κύρτωμα της πτέρνας και …