Απολογιστικό Δελτίο Τύπου σχετικά με το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών
Με μεγάλη επιτυχία και πρωτοφανή συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών-Patients in Power Conference, το οποίο διοργανώθηκε από Επιτροπή 15 Συλλόγων Ασθενών σε συνεργασία με το Health Daily, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και της ΠΕΦ.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι από το νοσοκομειοκεντρικό-ιατροκεντρικό ΕΣΥ περνάμε στην ανθρωποκεντρική-αθενοκεντρική προσέγγιση, τοποθετώντας στο επίκεντρο τον ασθενή και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες ανάγκες του, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια του, στα δικαιώματα του, την ενημέρωση και τη συναίνεση του στις θεραπευτικές παρεμβάσεις. Επιπλέον ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην δημιουργία της ΠΦΥ ως προτεραιότητα, για την οποία «θα βασιστούμε και σε Ευρωπαϊκούς πόρους, γιατί το κόστος είναι μεγάλο». Απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Συλλόγου «ΑγκαλιαΖΩ» Μανιώς Κορλέτη σχετικά με την αγωνία των ασθενών αναφορικά με τη διαφαινόμενη καθυστέρηση στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων ο Υπουργός ανέφερε ότι «Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να καθυστερήσει την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων. Όμως πρέπει να ακολουθήσουμε τα Ευρωπαϊκά στάνταρτ για τα κριτήρια επιλογής και τιμολόγησης νέων θεραπειών. Το Υπουργείο δεσμεύεται για συνεχή διάλογο με τη φαρμακοβιομηχανία για να μην μείνουν οι ασθενείς ανοχύρωτοι».
Απαντώντας τέλος, στο αίτημα τόσο της Αντιπροέδρου του «ΑγκαλιαΖΩ» Μανιώς Κορλέτη όσο και του Προέδρου της «Θετικής Φωνής» Νίκου Δέδε, να γίνει επιτέλους πράξη η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων, ο Υπουργός δήλωσε «το 2017 είναι προτεραιότητα μας μια θεσμική παρέμβαση που να διασφαλίζει την εκπροσώπηση των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας σε επίπεδο ΥΠΕ, νοσοκομείων και δομών ΠΦΥ, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία γραφείων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να διεκδικούν την αξιοπρεπή φροντίδα τους χωρίς συναλλαγές.»
Στην ομιλία της η Ελένη Ντελιοπούλου, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ανέφερε ως βασικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς τις πολύμηνες αναμονές ιατρικών επισκέψεων με ειδικευμένους γιατρούς, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού όλων των βαθμίδων, την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας των δομών υγείας με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να εκτελούν χρέη διαμεσολαβητή μεταξύ δύο δομών υγείας για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της θεραπείας τους»
Στην πρώτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου που αφορούσε τα μεγάλα προβλήματα των ασθενών σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος τόνισε ότι «η οικονομική επιβάρυνση λόγω κρίσης οδήγησε σε φαινόμενα όπως η αποδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η προβληματική επικοινωνία επαγγελματιών υγείας με τους ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από οικονομική δυσπραγία και από την αύξηση της συμμετοχής τους στις θεραπείες τους. Επίσης, οι κλειστοί προϋπολογισμοί οδηγούν σε αποφάσεις που μερικές φορές αδικούν τους ασθενείς». Ενώ κατέληξε ότι «οι λύσεις έχουν δρομολογηθεί και ευελπιστώ ότι στο τέλος του 2017 θα συζητάμε διαφορετικά»
Η Δέσποινα Μακριδάκη Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΟΦ και Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ σημείωσε ότι
«ενώ οι εξαγωγές των Ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών αποτελούν μοχλό ανάπτυξης, οι παράλληλες εξαγωγές σε φάρμακα τα οποία είναι απαραίτητα και λείπουν από τους ασθενείς είναι μη θεμιτές και αποτελούν παράβαση» ανέφερε η κυρία Μακριδάκη. Αναφέρθηκε επίσης, στις ενέργειες του ΕΟΦ για την ανάπτυξη την κλινική έρευνα στην Ελλάδα, όπως η επικαιροποίηση του νόμου 390 για πιο εύκολη πρόσβαση των ασθενών στις κλινικές μελέτες.»
Ο Χρήστος Βαράκης, Διοικητής ΓΝΣ «ΕΛΠΙΣ» αναφέρθηκε στο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων που εργάζεται με αυταπάρνηση, μέσα σε αντίξοες συνθήκες για το καλό των ασθενών». Ως βασικές προκλήσεις των δημόσιων νοσοκομείων ανέφερε τη μείωση των προϋπολογισμών, την αύξηση της προσέλευσης ασθενών και την αλλαγή της επιδημιολογίας των παθήσεων. «Η φωνή των ασθενών είναι πίσω ή λείπει μέσα στα όργανα των νοσοκομείων. Πρέπει να είναι συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν»
Η Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του ΚΕΦΙ Αθηνών εξέφρασε την αγωνία των ασθενών για την έλλειψη των κατάλληλων μηχανημάτων για ακτινοθεραπεία, δήλωσε ότι πρέπει επειγόντως να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και αναφέρθηκε στην ανυπαρξία μέριμνας για τους ασθενείς τελικού σταδίου, που στο τέλος της ζωής του «βρίσκονται στο δρόμο».
Στην δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου που ήταν αφιερωμένη στα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς της Περιφέρειας ο Ευστράτιος Πρωμαρίτης, Διοικητής 4ης ΥΠΕ ανέφερε ότι «οι διοικητές των ΥΠΕ παραλάβαμε ένα ερειπιώνα. Μέχρι πριν 4 εβδομάδες δεν είχαμε σύστημα προμηθειών. Δεν μπορούσαμε να παραγγείλουμε ούτε καν πετρέλαιο. Υπάρχουν διαφορετικές νοσοκομειακές δομές στην Αθήνα απ’ ότι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».
Ο κ. Ευάγγελος Πανοηλίας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων τόνισε ότι «στη νησιωτική Ελλάδα τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Οι γιατροί κάνουν εφημερίες ακόμα και 15 φορές το μήνα. Μόλις πρόσφατα στις Κυκλάδες αποκτήσαμε ένα ελικόπτερο για τα επείγοντα περιστατικά. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία εντατικών μονάδων και οι προσλήψεις εντατικολόγων. Μέσα στα πλωτά μέσα, που δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι ασθενείς μεταφέρονται σαν ζώα» κατέληξε ο κ. Πανοηλίας.
Ο Μάριος Παχτσαλίδης, Πρόεδρος Συλλόγους Ατόμων Με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Εορδαίας ανέφερε ως βασικό πρόβλημα των ασθενών στην Περιφέρεια το πλαφόν στη συνταγογράφηση. «Οι ασθενείς λόγω έλλειψης γιατρών στα νοσοκομεία πηγαίνουν στους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν πλαφόν και δεν μπορούν να γράψουν αρκετές συνταγές για όλους, ειδικά γι’ αυτούς που λαμβάνουν ακριβά φάρμακα».
Η Σταματία Βογιατζή-Μπατσούκα, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Χίου «ΕλπιΖΩ» ανέφερε ότι «οι ασθενείς δεν μπορούν να νοσηλευτούν στα νησιά μας τα οποία έχουν επιφορτιστεί και με το μεταναστευτικό κύμα. Το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν επαρκεί. Οι ασθενείς σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από τα εξωτερικά ιατρεία».
Στην τρίτη θεματική ενότητα του Συνεδρίου σχετικά με την οργανωμένη φωνή των ασθενών, όλοι οι σύλλογοι ασθενών που παρίσταντο, αλλά και οι δύο φορείς-«ομπρέλες», ΕΛΛΟΚ και ΠΕΣΠΑ, μίλησαν θετικά υπέρ μιας ενιαίας φωνής ασθενών, θεωρώντας ότι οι ασθενείς ενωμένοι μπορούν να επιτύχουν περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της ενότητας, ο Κυριάκος Σουλιώτης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Αν. Πρύτανης Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, παρουσίασε τη μελέτη EMOTION PROJECT που αφορά ασθενείς με καρκίνο και αποτυπώνει τα ποσοστά κάθε χώρας στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικών υγείας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα 5 χωρών (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία Μάλτα και Ιταλία) που χαρακτηρίστηκαν “low impact” με τη μικρότερη συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις. Αντιθέτως, στην Κύπρο οι Σύλλογοι Ασθενών συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, όπως ανέφερε και ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων. Υπέρ των πλεονεκτημάτων που έχει η δημιουργία ενιαίου φορέα ασθενών μίλησε η κα Μαριάννα Λάμπρου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Σπάνιων Παθήσεων ΠΕΣΠΑ, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημιουργία της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), η οποία λειτουργεί συλλογικά για λογαριασμό 26 συλλόγων ασθενών.
Σημαντικές προτάσεις για τη βελτίωση της σχέσης ιατρών, ασθενών και νοσηλευτών κατατέθηκαν στην 4η ενότητα. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθ. Γεν. Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησε για τη διεπιστημονική συνεργασία που αποτελεί σταθερό ζητούμενο, και προάγει τη θεραπευτική συμμαχία, όπως επίσης και τη χρήση σύγχρονων εργαλείων για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Γεν. Ιατρός, Δ/ντης ΕΣΥ, Κ.Υ. Βάρης, Γ.Γ. Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών τόνισε ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αναγνωρίσουν και ναν αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του ασθενή, αλλά και άλλα σημαντικά θέματα, όπως η συννοσηρότητα. Έκανε λόγο για την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, με έμφαση στην επικοινωνία με τους ασθενείς, καθώς και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτό η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Από την πλευρά των ασθενών, η κα. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης ανέφερε ότι η διαδικασία της συναπόφασης για τη θεραπευτική προσέγγιση είναι χρήσιμη για τον ασθενή, αλλά και για τον επαγγελματία υγείας και ανέφερε μια σειρά από προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους ασθενείς, όπως η ανάγκη για περισσότερο χρόνο με τον γιατρό τους, την χρήση νέων τεχνολογιών προς όφελος του ασθενούς κ.ά. Η κα. Βάσω Μαράκα, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΑΜΣΚΠ) επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που αφορούν τους ασθενείς, με προστασία των προσωπικών τους στοιχείων, ενώ οι γιατροί θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον χρόνο για παροχή εξηγήσεων στους ασθενείς και θα πρέπει να εκπαιδευτούν στο να συνεργάζονται με τους ασθενείς και να μην επιβάλλουν μονομερώς τις αποφάσεις τους.
Leave a Comment