Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές τροφές που μειώνουν φυσικά τη χοληστερόλη;
Αβοκάντο
Σε μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του αβοκάντο στη διατροφή και βρήκαν πως η ομάδα που το πρόσθεσε τη διατροφή της παράλληλα με άλλες διατροφικές αλλαγές, μείωσε κατά 14 mg/dL την LDL χοληστερόλη ενώ όσοι ακολούθησαν απλά διατροφικές αλλαγές είδαν τη χοληστερόλη τους να μειώνεται κατά 8 mg/dL.
Βρόμη
Η βρόμη είναι γνωστό superfood για την ιδιότητά της να μειώνει τη χοληστερόλη. Σε μία μελέτη από την Ταϊλάνδη, άνθρωποι με υψηλή χοληστερόλη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έτρωγε porridge βρόμης και η άλλη porridge ρυζιού επί τέσσερις εβδομάδες. Οι άνθρωποι που έτρωγαν το porridge βρόμης είχαν 5% μείωση της συνολικής χοληστερόλης τους και 10% μείωση της “κακής” LDL.
Αμύγδαλα
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition βρήκε πως ασθενείς με καρδιοπάθεια που κατανάλωναν μόλις 10 γρ. αμύγδαλα πριν το πρωινό (περίπου 8 αμύγδαλα), αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα της προστατευτικής χοληστερόλης HDL. Στις 6 εβδομάδες, η καλή χοληστερόλη τους ήταν 12-14% υψηλότερη και στις 12 εβδομάδες ήταν 14-16% υψηλότερη, συγκριτικά με την αρχική της τιμή.
Πράσινο τσάι
Για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε καρδιαγγειακή νόσο οι γιατροί συστήνουν να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς όμως να μειωθεί η HDL. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Το πράσινο τσάι φαίνεται πως είναι η απάντηση. Μετά-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύτηκες την επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition βρήκε πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης (κατά περισσότερο από 7 mg/dL), ενώ μείωσε επίσης την τιμή της LDL (πάνω από 2 mg/dL) χωρίς να επηρεάσει την προστατευτική HDL.
Leave a Comment