“Ετοιμαζόμαστε σε πνεύμα καλής πίστης για να προσδιορίσουμε άλλες πηγές εξοικονόμησης” αξίας έως 700 εκατ. ευρώ (0,3%-0,4% του ΑΕΠ) για να κλείσει το κενό που βλέπουν οι θεσμοί της ΕΕ για το 2018, ανήγγειλε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γ. Χουλιαράκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα αίτημα του ΔΝΤ για μέτρα 4,5 δισ. ευρώ (σ.σ. κυβερνητικές πηγές την Παρασκευή είχαν κάνει λόγο για 4,2 δισ. ευρώ νέα μέτρα).
Σε χθεσινή του ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Χουλιαράκης έκανε σαφές ότι πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο, παραμένουν άλλα δύο μέτωπα: το αγκάθι του εργασιακού ενώ έχει ανακύψει και νέο ζήτημα στην ενέργεια (διαγωνισμός ΔΕΣΦΑ). Και περιέγραψε την κυβερνητική βούληση να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα.
Νέα κάθοδος δανειστών αφού τα… βρουν
Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αποφάσεις της Δευτέρας στο Eurogroup, σχεδιάζουν την (3η κατά σειρά) κάθοδό τους στην Αθήνα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Και σημείο – κλειδί για την ημέρα καθόδου φέρεται να είναι η “συνεννόηση” που θα πρέπει να προηγηθεί μεταξύ των κοινοτικών θεσμών και του ΔΝΤ.
Ωστόσο, παρά τις κυβερνητικές προθέσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup η αξιολόγηση θα απαιτήσει χρόνο και πλέον ο Ιανουάριος θεωρείται το πιο πιθανό ορόσημο ολοκλήρωσής της.
Η κυβέρνηση, πέρα από το εναλλακτικό “πακέτο” για το 2018 που επεξεργάζεται, επιχειρεί να προωθήσει στη Βουλή τα φορο-νομοσχέδια σε μία προσπάθεια να δείξει ότι προωθεί τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και τα “προαπαιτούμενα” που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ επιχειρεί να βρει λύση για το νέο “αγκάθι” του ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα στο πεδίο του εργασιακού, αναμένεται και η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου την 21η Δεκεμβρίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Πάντως, το μεγάλο μέτωπο αναμένεται να ξεδιπλωθεί τις επόμενες ημέρες. Και είναι αυτό του νέου “κόφτη” που θα χρησιμοποιηθεί για να κλείσει η “ψαλίδα” ανάμεσα στις προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για την “τρύπα” από το 2018 και μετά.
Η διαφορά που θα πρέπει να καλύψει είναι 3,8 δισ. ευρώ: δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στα 700 εκατ. ευρώ “κενού” που βλέπει η ΕΕ και στα 4,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ για το 2018…
Τα μέτρα του 2018
Στο δημοσιονομικό πεδίο, ο κος Χουλιαράκης εξήγησε ότι η “τρύπα” 700 εκατ. ευρώ περίπου προκύπτει από το γεγονός ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να μην αποδέχονται ως “παραμετρικό μέτρο” για το 2018 την επισκόπηση δαπανών που θα τελειώσει τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα αποφέρει 700 εκατ. ευρώ εξοικονόμηση στο συντηρητικό σενάριο.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το 2018 το δημοσιονομικό κενό θα είναι πολύ πιο μεγάλο, πάνω από 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ). Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ το ΔΝΤ πιστεύει ότι πέρα από τη διαφορά 2% του ΑΕΠ που προκύπτει από τη διαφορά προβλέψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1,5% εκτιμά το ΔΝΤ ότι είναι εφικτό και 3,5% του ΑΕΠ προβλέπει το πρόγραμμα), το Ταμείο εκτιμά ότι υπάρχει και ανάγκη για πρόσθετα μέτρα 0,5% του ΑΕΠ λόγω δευτερογενών επιπτώσεων των μέτρων στην ανάπτυξη.
Όσο για τα 700 εκατ. ευρώ που δεν δέχεται η ΕΕ αλλά εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα εξοικονομήσει από την επισκόπηση δαπανών ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών. Και έκανε σαφές ότι “προφανώς η Ελλάδα δεν θα νομοθετήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018 και μετά”.
Μίλησε επίσης για την προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί το φορολογικό βάρος είναι πολύ μεγάλο αλλά “υπάρχει μία μερίδα της κοινωνίας που φοροδιαφεύγει και εκεί πρέπει να εντοπίσουμε την προσπάθειά μας” μέσω των διατάξεων για το ηλεκτρονικό χρήμα και άλλα μέσα.
“Πρέπει να ολοκληρώσουμε την 2η αξιολόγηση άμεσα” ανέφερε περιγράφοντας τον στόχο για συμφωνία επί της αρχής σε 1- 2 εβδομάδες, πριν Χριστούγεννα. Είπε όμως και ότι “όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε ένα άλλο θέμα, τα πλεονάσματα μετά το 2018”.
Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, ότι η επιμονή στο 3,5% του ΑΕΠ “για περισσότερο από έναν περιορισμένο αριθμό ετών δεν είναι βιώσιμη” ανέφερε. Και είπε ότι “προτιμάμε να μειωθεί σε 2,5% του ΑΕΠ άμεσα (το πρωτογενές πλεόνασμα) και σε 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα με στόχο να μειωθεί το φορολογικό βάρος”. Είπε όμως ότι είναι “πολιτικό θέμα” γιατί απαιτεί μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος. “Το κατανοούμε” ανέφερε και θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση “όσο το δυνατό γρηγορότερα”…
“Θέλουμε μία συνολική λύση, η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης να συνοδευτεί με τις αποφάσεις για τα πλεονάσματα μετά το 2018 και με την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο χρέος” ανέφερε.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com