Σχετικά με το περιεχόμενο επικείμενων αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, ο ΣΦΕΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θεσμοθέτησης και εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων. Η αντίθεση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες, καθυστερούν σημαντικά (2-4 χρόνια) την είσοδο νέων θεραπειών και πλήττουν καίρια την καινοτομία (οριακή και επαναστατική καινοτομία), τη Δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.
Οι προαναγγελθέντες αλλαγές δεν είναι τίποτα άλλο από οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος του Έλληνα ασθενή και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πόρων, αλλά μόνον την ανακατανομή τους. Δεν προκρίνουν την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που απαιτούνται για να διασφαλιστεί -χωρίς αποκλεισμούς- το δικαίωμα του Έλληνα ασθενή να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του θεραπείας και να απολαμβάνει τα αγαθά της επιστημονικής εξέλιξης και προόδου. Τα μέτρα αυτά μάλιστα αντί να μειώνουν το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback) κατά 30% για το 2017 έναντι του 2016 (όπως επιβάλλεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις), απλά μετακυλούν την επιβάρυνση στις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates). Και σίγουρα δεν βοηθούν στην επίτευξη των μνημονιακών μας στόχων, όπως π.χ. πλεόνασμα 3,5%.
Ο ΣΦΕΕ με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης του και των υποχρεώσεών του, αλλά και της ανάγκης εξορθολογισμού του δημοσίου συστήματος Υγείας, έχει αποστείλει ολοκληρωμένες, δόκιμες και κοστολογημένες προτάσεις που εξασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών, σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Ευελπιστούμε πως αυτή η στόχευση είναι κοινή με το Υπουργείο Υγείας και στην εκκρεμούσα συνάντηση μαζί μας θα διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο, που χωρίς εκπτώσεις δικαιωμάτων και αποτελεσματικότητας, θα προστατεύει τους Έλληνες ασθενείς και θα αναβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε αποεπένδυση, σε απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και σε ελλείψεις φαρμάκων, με άμεση επίπτωση στη Δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία.
Leave a Comment