Ο φραγμός ή η διόγκωση του εντέρου προκαλεί πόνο, του οποίου η ένταση αυξομειώνεται (κολικός) πολλές φορές, κάνοντας τον ασθενή να διπλώνεται στα δύο από το άλγος ή να στριφογυρίζει, ενώ συχνά συνοδεύεται από εμετό. Αντίθετα, η είσοδος μικροβίων στην κοιλιακή χώρα προκαλεί έντονο, σταθερό πόνο, που συχνά είναι πολύ ξαφνικός και επιδεινώνεται με τις κινήσεις.
Ένας ήπιος κολικός μπορεί να ανακουφιστεί με απλά φάρμακα, αλλά για το σοβαρό, παρατεταμένο πόνο ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί γιατρό.
Τι κάνουμε για να ανακουφιστεί ο κολικός του εντέρου
Σε περίπτωση που κάποιος από το περιβάλλον σας, εμφανίσει συμπτώματα κολικού του εντέρου, πρέπει να τον βάλετε αρχικά να καθίσει άνετα, στηρίζοντάς τον αν η αναπνοή του παρουσιάζει δυσκολίες. Εάν εμφανίσει τάση προς έμετο, δώστε του να έχει κοντά του μια λεκάνη.
Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν κάθε είδους ζεστά επιθέματα στην περιοχή (κοιλιά), διότι διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα. Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθούν φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού.
Αν ο πόνος αυτός είναι έντονος ή αν δεν αρχίσει να υποχωρεί μέσα στα πρώτα 30 λεπτά, πρέπει να κληθεί γιατρός ή ο ασθενής να επισκεφθεί τα ιατρεία των επειγόντων περιστατικών κάποιου εφημερεύοντος νοσοκομείου.
Εάν ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του στομάχου, ένα κτύπημα στο άνω μέρος της κοιλιάς μπορεί αυτόματα να αναισθητοποιήσει έναν τοπικό κόμβο νεύρων, προκαλώντας προσωρινό πρόβλημα στην αναπνοή. Ο άνθρωπος που ασθενεί πρέπει να καθίσει και να χαλαρώσει τα ρούχο του στο στήθος και στη μέση. Έτσι θα νοιώσει συντομότερα ανακούφιση.
Leave a Comment