Επιδημία διαρκείας με βαρύτατο κόστος σε ανθρώπινες ζωές χαρακτηρίζονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στη χώρα μας, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 1.000 θάνατοι σχετίζονται με ενδονοσοκομειακές βακτηριαιμίες που έχουν προκληθεί από πολυανθεκτικά μικρόβια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής της Κυριακής”.
Σύμφωνα με την τελευταία εθνική καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 9% των ασθενών που νοσηλεύεται στα δημόσια νοσοκομεία αναπτύσσει λοίμωξη, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 6%. Οι περισσότερες λοιμώξεις εντοπίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (περίπου 55%), καθώς εκεί νοσηλεύονται βαρέως πάσχοντες με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου νοσοκομειακής λοίμωξης. Επιπλέον οι Έλληνες ασθενείς λαμβάνουν περισσότερα αντιβιοτικά σε σχέση με τους Ευρωπαίους: το 54,7% όσων νοσηλεύονται στο ΕΣΥ θα λάβει κατά τη νοσηλεία του αντιβιοτικά, έναντι του 37,1% που είναι αντίστοιχα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Σύγκριση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν είναι εφικτή. Αν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι λιγότερες στα ιδιωτικά νοσοκομεία τα υπάρχοντα δεδομένα δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως οι ημέρες νοσηλείας, ο αριθμός των κλινών κ.ά.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com