Η Κυβέρνηση με την υπ’ αριθμ. 76492/13.10.2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων», εισάγει 86 νέες εξετάσεις στις καλύψεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υποκοστολογόντας τις βεβαίως κατά πάγια τακτική προσφάτως.
Το γεγονός της υποκοστολόγησης των εξετάσεων αυτών έχει μικρή σημασία όταν ληφθεί υπόψη το πλαίσιο εντός του οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση και το γεγονός ότι αυτές δεν πρόκειται να αποζημιωθούν καν.
Η απόφαση αυτή είναι μνημείο λαϊκισμού, παραπλάνησης της κοινής γνώμης και νομοθέτησης με επικοινωνιακούς και μόνο όρους. Επί της ουσίας, εφαρμόζεται δήθεν «κοινωνική πολιτική» με δαπάνες όμως των ιδιωτών παρόχων!
Αναφέρει, το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας: «Όσο αφορά στην κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ». Και συνεχίζει: «Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, προχωρά στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία διασφαλίζουν την ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».
Ο Γκέμπελς θα ήταν υπερήφανος για τις ικανότητες των κκ. Ξανθού και Πολάκη στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας!
Η αλήθεια είναι ότι ουδέν ποσό έχει προβλεφθεί για την αποζημίωση αυτών των εξετάσεων, η διενέργειά των οποίων θα επιβαρύνει εξολοκλήρου τους ιδιώτες παρόχους που θα τις διενεργήσουν.
Το αναφέρει άλλωστε χαρακτηριστικά η ίδια η απόφαση στο προοίμιό της: «Η δαπάνη θα καλυφθεί από τις εγκεκριμένες πιστώσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υπόκεινται στα καθορισμένα όρια δαπανών του Μ.Π.Δ.Σ.».
Δηλαδή, οι ιδιώτες πάροχοι θα καταβάλλουν μέσω αυξημένου clawback και rebate το επιπλέον κόστος!
Ο Σύνδεσμός μας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση αυτή που επιτάσσει τις υπηρεσίες μας.
Ευελπιστούμε ότι οι δικαστές θα αρθούν επιτέλους στο ύψος του λειτουργήματός τους και θα κάνουν πράξη τα λόγια του Κωνσταντίνου Ρακτιβάν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 17 Μαΐου 1929 σχετικά με τον ρόλο του ΣτΕ:
«Ο επιδιωκόμενος ούτος σκοπός λίαν ευγλώττως και εν δυσυπερβλήτω λαγωνισμώ συνοψίζεται εις την φράσιν: «να καταστήσωμεν την ημετέραν χώραν κράτος δικαίου» ή «πολιτείαν δικαίου», ειδικώς δε εις ό,τι αφορά την Διοίκησιν».
Leave a Comment