Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Ντομινίκ Αλεξάντερ του Ινστιτούτου EpidStat του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Proceedings” της Κλινικής Mayo, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 34 κλινικές δοκιμές και έρευνες, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 820.000 άτομα.
Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μειώνοντας κατά 16% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και κατά 14% σε όσους έχουν υψηλή “κακή” χοληστερίνη (LDL). Στο σύνολο του πληθυσμού, ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 6% και φθάνει έως 18%.
Στη στεφανιαία νόσο οφείλονται περίπου οι μισοί θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας, κυρίως από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ειδικοί συστήνουν να τρώει κανείς ψάρι δυό φορές την εβδομάδα (κυρίως λιπαρό, όπως σολομό ή σαρδέλα) ή, αλλιώς, να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3 (όχι όμως άνω των 1,000 μιλιγκράμ τη μέρα).
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ωμέγα-3 με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας, χαμηλότερο επίπεδο λιπιδίων στο αίμα, καθώς επίσης χαμηλότερη αθηροσκλήρυνση και μικρότερη υπέρταση.
Πηγή: ΑΠΕ