Διατροφή

Πορτοκάλια για τις ιώσεις, την καρδιά, την χοληστερίνη, τα μάτια, την αρθρίτιδα, την αντιγήρανση

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή.

Ο πιο φυσικός και γευστικός τρόπος για την θωράκιση του οργανισμού μας είναι το πορτοκάλι. Εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή θα νιώσετε ζωντάνια και ευεξία, ενώ η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πιο εύκολα τις εποχικές ιώσεις του χειμώνα..

Η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθάει στο άσθμα, την βρογχίτιδα, την πνευμονία και τους ρευματισμούς. Είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη της πέτρας στους νεφρούς και του διαβήτη και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και την υψηλή πίεση.

Οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης C αφορούν πολλά όργανα: Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα (δηλαδή την άμυνα του οργανισμού), είναι ευεργετική για την καρδία και τα αγγεία, είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή του κολλαγόνου που είναι θεμελιώδες στοιχείο δομής των οστών, των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων οργάνων.

Εκτός από βιταμίνη C, όμως, περιέχει επίσης σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο σε μικρό ποσοστό… η λίστα είναι ατελείωτη!

Συγκεκριμένα, 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού (250 ml) περιέχει:
πρωτεΐνες 1,76 g,
λίπος 0, 496 g,
υδατάνθρακες 25,792g,
φυτικές ίνες 0, 496 g,
ασβέστιο 27,280 mg,
σίδηρο 0,496 g,
φώσφορο 42,160 mg,
βιταμίνη C 124 mg,
βιταμίνη Β1 0,223 mg,
φολικό οξύ 74,400 mg.
Επιπλέον περιέχει περισσότερες από 170 φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, 38 λιμονοειδή που προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές μορφές καρκίνου και 60 φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις που επίσης «οπλίζουν» το ανθρώπινο σώμα στη μάχη κατά της εμφάνισης του καρκίνου!

Περιέχει ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

Ποιά τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία τα πορτοκάλια;

  1. 1. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου έως και 50%.
  2. Η καθημερινή κατανάλωση εσπεριδοειδών (1 γκρέιπφρουτ ή 2 πορτοκάλια) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ κατά 19% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
  3. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και καταπολεμά τη δράση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν γήρανση και εκφυλιστικές νόσους.
  4. Ακόμη, ο χυμός τους είναι πλούσιος σε κάλιο (300 mg το ποτήρι), που βοηθά στην αποβολή υγρών και τοξινών, αλλά και σε ασβέστιο (73 mg το ποτήρι) που είναι απαραίτητο για τη σωστή δομή και ανάπτυξη του σκελετού.
  5. 5. Είναι ευεργετικό σε όλες τις βρογχικές και ασθματικές παθήσεις, καθώς και στις περιπτώσεις αδυναμίας, και θεωρείται τονωτικό για την καρδιά και διεγερτικό για την κυκλοφορία.
  6. Ερευνητές της Φλόριντα αναφέρουν, επίσης, ότι τα πορτοκάλια και άλλα φρούτα της οικογένειας των κίτρων έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η πηκτίνη, μια ίνα στη φλούδα και στις μεμβράνες του πορτοκαλιού-και του γκρέιπφρουτ,-, μειώνει τη χοληστερίνη στους ανθρώπους.
  7. Ο χυμός πορτοκαλιού από πολύ παλιά χρόνια, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των ιώσεων.
  8. 8. Οι ουσίες τανγκερετίνη και κουερσπίνη, που ανευρίσκονται στο πορτοκάλι, εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών που προξενούνται από τον καπνό του τσιγάρου. Οι καπνιστές λοιπόν, θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση τους.
  9. 9. Ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού, περιέχει σημαντική ποσότητα φολικού οξέος, το οποίο προστατεύει από καρδιακά επεισόδια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βασικό συστατικό στην παρασκευή αίματος.
  10. Τέλος, σύμφωνα με πολυετή έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η συστηματική κατανάλωση πορτοκαλιών προλαμβάνει ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας του ματιού που αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Όλα αυτά λοιπόν τα συστατικά κι οι ιδιότητες που του προσθέτουν, θα λέγαμε ότι το ανάγουν από ένα απλό φρούτο σε ένα πολύτιμο φάρμακο και ισχυρό σύμμαχο για την πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά αλλά και η παχυσαρκία.

Πορτοκάλια και συντήρηση

 

Να διαλέγετε σφιχτά πορτοκάλια, βαριά για το μέγεθος τους, για να είναι πιο ζουμερά. Τα πορτοκάλια διατηρούνται αρκετά. Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι δύο εβδομάδες. Ο χυμός και το ξύσμα τους διατηρούνται στην κατάψυξη.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies