Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει πλήξει την πλειονότητα των καταναλωτικών προϊόντων, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την αγορά των βιταμινών, των καλλυντικών που διατίθενται μέσω των φαρμακείων και, κυρίως, των φαρμάκων για την προμήθεια των οποίων δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, όπως είναι τα παυσίπονα, τα αναλγητικά, σκευάσματα για το κοινό κρυολόγημα και άλλα παρόμοια ευρείας χρήσης. Υπολογίζεται πως ο συνολικός τζίρος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των καλλυντικών, τόσο από τα ράφια των φαρμακοποιών όσο και και τα e-shops, αγγίζει συνολικά το 1 δισ., με έντονα ανοδικά τάσεις χρόνο με τον χρόνο.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως τους τελευταίους μήνες, και ειδικά μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας για είσοδο μιας σειράς φαρμάκων στα καταστήματα λιανικής, φαρμακευτικές εταιρείες επεκτείνουν την παραγωγή τους στο κομμάτι των μη συνταγογραφούμενων και των βιταμινών και άλλες εγκαινιάζουν νέα τμήματα στην κατεύθυνση της αυτοθεραπείας.
Η στιγμή φαίνεται πιο κατάλληλη από ποτέ. Από την 1η Ιανουαρίου –και έπειτα από αναβολή ενός έτους– ο κλάδος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) απελευθερώθηκε, οπότε και η χονδρική τιμή των σκευασμάτων αυτών θα καθορίζεται πλέον από τις παρασκευάστριες εταιρείες και όχι από το κράτος. Στην πράξη, όπως εξηγούν στο “Κ” παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, δίνεται το “πράσινο φως” για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στον χώρο των φαρμάκων και για τον ελεύθερο καθορισμό των τιμών, ανάλογα με τη ζήτηση.
Σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες μέτρησης της αγοράς φαρμάκου, ο τζίρος των προϊόντων αυτών παρουσίασε αύξηση της τάξης του 13% το 2014 έναντι του 2013, ενώ στην πενταετία 2010-2015 η αύξηση ήταν της τάξης του 45%. Ενδεικτικό, δε, της σημασίας που έχει αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία για τα φαρμακεία είναι πως αντιστοιχεί στο 25% των προϊόντων που διατίθενται. Και γιατί είναι σημαντική;
Γιατί αφορά “ζεστό” χρήμα που μπαίνει κατευθείαν στο ταμείο των φαρμακείων, σε αντίθεση με όσα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπου η αποπληρωμή γίνεται με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών. Και έτσι εξηγείται η διαρκής άρνηση των φαρμακοποιών για το άνοιγμα της πώλησής τους, αλλά και η επιμονή των λιανεμπόρων αλλά και των φαρμακοβιομηχανιών να μπουν σε νέα σημεία πώλησης
Τώρα αναμένεται το επόμενο βήμα για την απελευθέρωση και των μη συνταγογραφούμενων, μετά την είσοδο των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, Πρόκειται για αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα κ.ά. Οι εταιρείες ετοιμάζονται για την παραγωγή των νέων συσκευασιών (με μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερο ποσοστό δραστικής ουσίας) και η είσοδός τους στα ράφια της λιανικής εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com