Οι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους γίνονται ακόμη πιο αποτρεπτικές μετά τις νέες παρεμβάσεις τόσο στο κομμάτι της προμήθειας οπτικών ειδών, όσο και στις υπηρεσίες ειδικής αγωγής.
Από την επόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού, θα γίνονται δεκτές μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις σχετικά με τα γυαλιά οράσεως, ενώ θα αποζημιώνονται όσοι οπτικοί έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι, για να μπορούν να προμηθεύονται φθηνότερα σκελετούς και φακούς, θα πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ καταστήματα οπτικών ειδών και σε αντίθεση με όπως συμβαίνει τώρα, τα χρήματα δεν θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αντίθετα ο Οργανισμός θα πληρώνει τους οπτικούς, αφού πρώτα έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες, καθώς όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις της περίθαλψης που διατηρούν συμβάσεις για να δέχονται ασφαλισμένους (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατροί, φυσικοθεραπευτές) η πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ γίνεται μετά από τρεις μήνες, με μεγάλη καθυστέρηση πολλές φορές και εφόσον υπάρχουν χρήματα για να πραγματοποιηθούν οι πιστώσεις. Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιος οπτικός διατηρεί οφειλές στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό ταμείο, τότε δεν θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματα λόγω φορολογικής ενημερότητας.
Εκτός του ότι οι ασφαλισμένοι καλούνται να αναζητήσουν συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η δαπάνη για γυαλιά οράσεως ανέρχεται μόλις στα 100 ευρώ (σκελετός και κρύσταλλα), μια παροχή που δικαιούνται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, όταν το κόστος για τα κρύσταλλα είναι πολλαπλάσιο. Για τα παιδιά δε που χρειάζονται συχνά νέα κρύσταλλα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο βαθμός μυωπίας, η επιβάρυνση για τους γονείς είναι σημαντική. Η δαπάνη από την άλλη για φακούς επαφής είναι 25 για τον καθένα, όταν το κόστος για ετήσιους φακούς ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 100 ευρώ.
Την ίδια στιγμή χάος έχει προκληθεί με τις συνεδρίες ειδικής αγωγής μετά το μπλόκο που έβαλε ο ΕΟΠΥΥ στην αποζημίωσή τους και το πλαφόν που τίθεται στις εν λόγω δαπάνες, με την επιβολή claw back (θα οριστεί κλειστός προϋπολογισμός και σε περίπτωση υπέρβασης, η διαφορά θα κρατείται από τις επιχειρήσεις). Έτσι το υπουργείο Υγείας επεκτείνει το clawback σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης, από την ειδική αγωγή και την παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων μέχρι τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής.
Σύμφωνα με τους λογοθεραπευτές, μπαίνουν στενοί περιορισμοί στο είδος, τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, ενώ παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει στη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος και ορίου στις συνεδρίες το οποίο δεν θα επιτρέπει στους θεραπευτές να διαμορφώνουν τα θεραπευτικά προγράμματα των παιδιών όπως πρέπει. Τέλος επιβάλλεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εγκρίσεων, με ανοικτό το ενδεχόμενο για οριζόντιες περικοπές στο γενικό κονδύλι και άρα και του πλαφόν που τελικά θα προορίζεται κάθε μήνα και ετησίως για τις ανάγκες των παιδιών στο σύνολο της ειδικής αγωγή.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com