Τουλάχιστον έξι μήνες- στην καλύτερη περίπτωση- θα πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία για επεμβάσεις ρουτίνας, ακόμη και μετά την εφαρμογή λίστας χειρουργείου που ανακοίνωσε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, η οποία είχε ως αρχικό σκοπό τη μείωση του χρόνου αναμονής.
Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, οι επεμβάσεις για περιστατικά χωρίς “γρήγορη εξέλιξη”, δηλαδή όσων δεν κρίνονται άμεσα απειλητικά για την υγεία όπως θα κρίνουν οι γιατροί, θα προγραμματίζονται μετά την πάροδο 24 μηνών, χωρίς όμως να ορίζεται ανώτατο χρονικό όριο μέσα στο οποίο το χειρουργείο θα πρέπει τελικά να πραγματοποιηθεί.
Πρακτικά, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, η πολύμηνη αναμονή για επεμβάσεις θα συνεχιστεί και μετά τη λίστα, όπως συμβαίνει άλλωστε και τώρα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και μέχρι ένα χρόνο. Και αυτό γιατί οι μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στην ανεπάρκεια υλικών.
Στην απόφαση του αναπλ. υπουργού Υγείας που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρεται πως στη λίστα θα συμπεριληφθούν και όλες οι επεμβάσεις που εκκρεμούν, ενώ τα νοσοκομεία θα έχουν περιθώριο τριών μηνών για να τη θέσουν σε εφαρμογή.
Περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει άμεσα την ζωή του ασθενούς θα πρέπει να χειρουργούνται εντός δύο εβδομάδων και αυτά με ήπια συμπτώματα από 12 έως 24 εβδομάδες. Τα λιγότερο σοβαρά μετά τους έξι μήνες.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία από την άλλη πλευρά επισημαίνουν πως η λίστα δεν θα δώσει λύση στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, τα οποία μάλιστα έχουν γίνει εντονότερα από την αύξηση της επισκεψιμότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως τονίζουν, πολλά νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας, ασθενείς που βρίσκονται σε αναμονή για επεμβάσεις ρουτίνας παρουσιάζουν επιπλοκές, με δυσκολία βρίσκεται ελεύθερη κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετά την επέμβαση και πολλά διαγνωστικά μηχανήματα δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης συντήρησης.
Αναλυτικά στην υπουργική απόφαση περιγράφεται και ο τρόπος που θα λειτουργεί η λίστα χειρουργείου, στην οποία θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των επεμβάσεων. Σε κάθε νοσοκομείο θα οριστεί ως υπεύθυνος παρακολούθησης και ελέγχου της διαδικασίας διαμόρφωσης της λίστας ο αναπληρωτής διοικητής ή ο διοικητής. Στη συνέχεια ένα υπάλληλος, κατά προτίμηση από το γραφείο κίνησης ασθενών, θα αναλάβει τη σύνταξή της. Αυτή θα βασιστεί στην κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς που θα κάνει ο χειρουργός γιατρός και στη σοβαρότητα της νόσου.
Σε περίπτωση που το περιστατικό, κατά το χρονικό διάστημα αναμονής της χειρουργικής επέμβασης, παρουσιάσει επιπλοκές και κρίνεται σοβαρότερο από άλλο περιστατικό της ίδιας κατηγορίας, ώστε να απαιτείται η μετακίνησή του στη λίστα είτε η έξοδός του από αυτή, ο υπεύθυνος ιατρός θα καταθέτει πρόσθετο σημείωμα. Μετά θα ενημερώνεται ο ασθενής για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση. Η λίστα θα εγκρίνεται από το διοικητή ή τον αναπλ. διοικητή, θα αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου και ανανεώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας. Τα επείγοντα περιστατικά δεν εντάσσονται στη διαδικασία της λίστας.
Πάντως οι ασθενείς θα έχουν το δικαίωμα αντίδρασης σε περίπτωση που θεωρήσουν πως παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας και θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών υπηρεσιών υγείας του σχετικού νοσοκομείου.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com