Υγεία

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι ζουν περισσότερο

Οι άνθρωποι που είναι, ας το πούμε, λιγότερο έξυπνοι, πεθαίνουν πιο νέοι συγκριτικά με τους πιο ευφυής και διάφορες μελέτες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί.

Ο βαθμός ευφυΐας επηρεάζει το πόσα χρόνια θα ζήσεις.

Ένα ποσοστό της τάξης του 15% υψηλότερου IQ δίνει κατά 21% καλύτερες πιθανότητες να μην πεθάνει κάποιος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η τεμπελιά ευνοεί τη μακροζωία

Οι αριθμοί αυτοί προέρχονται από μία ομάδα μελετών από τους ερευνητές Lawrence Whalley και Ian Deary, οι οποίοι βασίστηκαν στη Scottish Mental Surveys, μια ιστορική έρευνα στην οποία σχεδόν όλα τα 11χρονα παιδιά της Σκοτίας έκαναν το ίδιο τεστ ευφορίας την ίδια ημέρα το 1932.

Η νέα μελέτη βρήκε ποια από αυτά τα παιδιά ήταν ακόμη ζωντανά και σε ποια ηλικία είχαν πεθάνει οι υπόλοιποι.

Στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American αναφέρεται ένα παράδειγμα, όπου «ένας άνθρωπος με IQ 115 ήταν κατά 21% πιο πιθανό να είναι ζωντανός στην ηλικία των 76 ετών συγκριτικά με έναν άνθρωπο με IQ 100 (ο μέσος βαθμός ευφυΐας για το γενικό πληθυσμό)».

Ακόμη και όταν ελέγχθηκαν άλλοι παράγοντες (όπως η οικονομική κατάσταση, η εργασία και λοιπά), εκείνοι με το υψηλότερο IQ εξακολουθούσαν να εμφανίζονται στην κορυφή.

Έρευνα σε άλλες χώρες υπαινίσσεται έναν σύνδεσμο μεταξύ IQ και θνητότητας και μελέτες που χρησιμοποιούν πανομοιότυπα και μη πανομοιότυπα δίδυμα έδειξαν πως αυτός ο σύνδεσμος είναι γενετικός.

 

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι ζουν περισσότερο: Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες στο παιχνίδι.

Η μία λέει πως το IQ μπορεί να σχετίζεται με τη γενική ανθεκτικότητα του σώματος – δηλαδή, εκείνοι με μια πιο γερή «κατασκευή» μπορεί να έχουν από τη φύση τους υψηλότερο IQ.

Αυτό θα σήμαινε πως η εξυπνάδα είναι περισσότερο ένα σύμπτωμα ή δείκτης μακροζωίας παρά η αιτία της.

Μία άλλη, πολύ πιο ενδιαφέρουσα θεωρία, αναφέρει πως οι έξυπνοι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να αποφεύγουν τα πράγματα που τους σκοτώνουν.

Αυτό θα σήμαινε πως εκείνοι με υψηλότερο IQ παίρνουν λιγότερα άχρηστα ρίσκα και πως δεν κάνουν ανόητα πράγματα όπως να καπνίζουν ή να ακολουθούν μια κακή διατροφή.

Σύμφωνα με το περιοδικό Scientific American:

«Σε αναλογία με αυτή την υπόθεση, στα δεδομένα από τη Σκοτία, δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στο IQ και το κάπνισμα στις δεκαετίες 1930 και 1940, όταν οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία δεν ήταν γνωστοί. Αργότερα όμως, οι άνθρωποι με το υψηλότερο IQ ήταν πιο πιθανό να κόψουν το τσιγάρο».

Ένα πρόβλημα με αυτές τις θεωρίες είναι πως τα τεστ νοημοσύνης μπορεί να μην είναι αρκετά καλός δείκτης ευφυΐας.

Μπορεί να δείχνουν απλά πόσο καλή είσαι στα τεστ ευφυΐας, με τους πολιτισμικούς και άλλους παράγοντες να παίζουν ένα ρόλο (κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι προδιατεθειμένοι να πιστεύουν ότι θα τα πάνε άσχημα και αυτό να επηρεάζει τα αποτελέσματά τους) στην έκβαση.

Είναι δύσκολο, επίσης, να διαχωριστεί το IQ από την εκπαίδευση και την κοινωνική τάξη, όπου και τα δύο έχουν πιθανώς τεράστια επίδραση στην υγεία και άρα στη μακροβιότητα.

Ένα άλλο πρόβλημα με τη μελέτη Deary and Whalley’s study, που επισημάνθηκε από τους συγγραφείς, είναι πως δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το 20% των συμμετεχόντων στην αρχική μελέτη.

«Ένας λόγος που δεν μπορέσαμε να τους εντοπίσουμε ήταν η μετανάστευση», εξηγούν οι συγγραφείς. «Οι μετανάστες είναι μια σχετικά υγιής ομάδα».

Τουλάχιστον όμως, η ιδέα πως μπορούμε να ζούμε περισσότερο απλά και μόνο επειδή είμαστε έξυπνοι, είναι σίγουρα αισιόδοξη για πολλούς από εμάς.

 

 

 

 

 

Πηγή: shape.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies