Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν πλέον στα χέρια τους τα στοιχεία από την πορεία των εσόδων, των κρατικών δαπανών και γενικά των δημοσιονομικών δεδομένων του Δεκεμβρίου και του 12μήνου του 2016. Και τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ξεπερνούν τους στόχους κατά πολύ προσφέροντας μάλιστα και επιχειρήματα στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα πρέπει να διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 0,5% του ΑΕΠ και οι πρώτοι υπολογισμοί έμπειρων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου μετά και την οριστικοποίηση των στοιχείων του Δεκεμβρίου “δείχνουν ότι το πλεόνασμα παρουσιάζει μεγάλη υπέρβαση που μπορεί να κινηθεί προς την περιοχή του 2% του ΑΕΠ”.
Τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016 που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο κι επιβεβαιώνουν πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Capital.gr, δείχνουν ότι σε επίπεδο κρατικού Προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,392 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 2% του ΑΕΠ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι αναμένεται ο υπολογισμός του πλεονάσματος σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης όπου εκτιμάται ότι επίσης θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η υπέρβαση αυτή, σύμφωνα με τις ίδια πηγές, προέρχεται κατά κύριο λόγο από δυο παράγοντες. Την πολύ καλύτερη των προβλεπόμενων πορεία των φορολογικών εσόδων λόγω κυρίως της αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ που φέρνει η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά αλλά και την καλύτερη των προβλέψεων μείωση των κρατικών δαπανών με προεξάρχουσα τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.
Ωστόσο, τα παραπάνω καλά νέα δεν μπορούν να μεταφραστούν σε καλά νέα για τους φορολογούμενους, τους συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η κυβέρνηση, παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχε συνάψει με τους θεσμούς τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης που προέβλεπε ότι οποιαδήποτε υπέρβαση στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να διατεθεί –κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς- για τη στήριξη ευπαθών οικονομικά ομάδων, προχώρησε μονομερώς στη διανομή μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή, όπως σημειώνουν πηγές των δανειστών στο Capital.gr, εξανέμισε μέσα σε μια ημέρα την όποια αξιοπιστία είχε χτίσει η κυβέρνηση Τσίπρα στη σχέση της με τους θεσμούς μετά την καταστροφική πορεία του πρώτο εξαμήνου του 2015. Μάλιστα, όπως σημειώνουν γνώστες των διαδραματιζόμενων στα δημόσια οικονομικά, η απόφαση αυτή ουσιαστικά στερεί και το δικαίωμα στην κυβέρνηση να μοιράσει τελικά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό από αυτό που μοίρασε.
“Με δεδομένη την πολύ μεγάλη υπέρβαση στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν η κυβέρνηση περίμενε την επικύρωσή του τον Απρίλιο από τη Eurostat θα μπορούσε να διανείμει, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό από τα 617 εκατομμύρια που μοίρασε”, λέει γνώστης του θέματος.
Αυτή η υπέρβαση, πάντως, έχει το θετικό ότι μειώνει πολύ τις πιέσεις των δανειστών για πρόσθετα μέτρα εντός του 2017 και τις μεταφέρει για το 2018.
Leave a Comment