Ανεβαίνουν οι τόνοι με επίκεντρο την τιμή των φαρμάκων που θα μπορούν να διατίθενται και από τις αλυσίδες λιανικής, λίγες μόλις ημέρες μετά την απελευθέρωση της τιμολόγησης των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων(πρόκειται για φάρμακα ευρείας χρήσης που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως για παράδειγμα παυσίπονα και προϊόντα για το κρυολόγημα, η αξία των οποίων από την 1η Ιανουαρίου καθορίζεται ελεύθερα σε όλα τα στάδια διάθεσης από τις φαρμακευτικές).
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος κάνει λόγο για “μεθοδεύσεις” στην τιμή πώλησης, αναφέροντας πως φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούν σκόπιμα σε αυξήσεις, ώστε στη συνέχεια- και μετά την είσοδο των φαρμάκων στα ράφια των σούπερ μάρκετ- οι τιμές τους να μειωθούν και έτσι να φαίνεται πως διατίθενται φθηνότερα εκτός φαρμακείων. Ήδη, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, βρετανική φαρμακευτική που διακινεί γνωστά σκευάσματα για τις ενοχλήσεις στο στομάχι, καραμέλες για το λαιμό και αναλγητικά, ενημέρωσε για το νέο της τιμοκατάλογο με αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 20%. Όπως σημειώνουν οι φαρμακοποιοί, μετά την απελευθέρωσης των μη συνταγογραφούμενων επίκεινται και άλλες αυξήσεις.
Οι εταιρείες του φαρμάκου απαντούν πως δεν έχουν σημειωθεί ανατιμήσεις στα σκευάσματα που διακινούν, ενώ οι όποιες αυξήσεις θέτουν σε κίνδυνο τα μερίδια κατανάλωσης στην αγορά, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός στον κλάδο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι ιδιαίτερα έντονος και παράλληλα όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν μεγαλύτερες εκπτώσεις μέσω των ηλεκτρονικών φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν πως κάτι αντίστοιχο, δηλαδή να αυξηθούν οι τιμές πριν μπουν στις αλυσίδες λιανικής και να υπάρξουν “πλαστές” εκπτώσεις, είχε συμβεί και με το βρεφικό γάλα. Πάντως πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) από το 2011 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2016 έδειξε πως το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας διατίθεται κατά μέσο όρο 9,4% φθηνότερα (24,74 ευρώ ανά κιλό) από το κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2011 και στα 26,78 ευρώ ανά κιλό και κατά 1,94% φθηνότερα κατά μέσο όρο από τα online καταστήματα σε σχέση με το 2011. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η μείωση στις τιμές αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση της τάξης των τριών εκατ. ευρώ για το σύνολο των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ότι ένα νοικοκυριό που για τους έξι μήνες θα χρησιμοποιήσει γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, λόγω της αλλαγής στα κανάλια διάθεσης, εξοικονομεί πλέον περίπου 120 ευρώ.
Η κόντρα για τις τιμές των φαρμάκων εκτιμάται πως δεν θα σταματήσει εδώ. H απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων προηγείται του ανοίγματος της πώλησης από κανάλια διάθεσης πλην των φαρμακείων που έχει αποφασιστεί και αναμένεται να εφαρμοστεί και στην πράξη. Πρόκειται για 216 φάρμακα από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα που κυκλοφορούν στην αγορά, υπό τη νέα ονομασία ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα). Αφορούν αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, σκευάσματα για μυϊκούς πόνους, φάρμακα για τον πονόλαιμο και το βήχα, δερματικές κρέμες, φάρμακα παθήσεων πεπτικού συστήματος και πολλά άλλα.
Leave a Comment