Διατροφή

Τεστ ούρων αποκαλύπτει την ποιότητα της διατροφής

Την ποιότητα της διατροφής αξιολογεί ένα νέο διαγνωστικό τεστ που ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Το τεστ, διαρκεί μόλις πέντε λεπτά και βασίζεται στον προσδιορισμό ορισμένων μεταβολικών δεικτών στα ούρα, οι οποίοι προκύπτουν από τη διάσπαση τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η ανάλυση, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes and Endocrinology, υποδεικνύει την ποσότητα λίπους, ζάχαρης, φυτικών ινών και πρωτεΐνης που έχει καταναλώσει το άτομο.

Αν και η ανάπτυξη του τεστ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η ερευνητική ομάδα πιστεύει πως μελλοντικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού.

Επιπλέον, θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και σε προγράμματα απώλειας βάρους για την παρακολούθηση της διαιτητικής πρόσληψης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ζητήθηκε από 19 εθελοντές να ακολουθήσουν διαφορετικής ποιότητας διατροφικά πρότυπα, τα οποία διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αυστηρά τα εν λόγω διαιτολόγια για τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα ούρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια, τα δείγματα χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό εκατοντάδων συστατικών, που ονομάζονται μεταβολίτες και προκύπτουν από τη διάσπαση των τροφών στο σώμα.

Τα επίπεδα των μεταβολιτών παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα πρωτεΐνης, λίπους, φυτικών ινών και ζάχαρης, που είχαν καταναλώσει οι εθελοντές.

Επιπλέον, προσδιορίστηκαν συστατικά που υποδήλωναν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως τα εσπεριδοειδή, το σταφύλι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Έτσι, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα δείκτη και ακολούθως αξιολόγησαν την ακρίβειά του χρησιμοποιώντας δεδομένα από παλαιότερη μελέτη.

Συνολικά διαπίστωσαν πως ο δείκτης είχε υψηλή ικανότητα «πρόβλεψης» της δίαιτας 291 ατόμων. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το τεστ θα μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Στόχος είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να μπορούν να παρέχουν κατευθύνσεις στους ασθενείς ανάλογα με τις διατροφικές τους ανάγκες.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies