Τα 1,136 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της Υγείας (για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακο, φυσικοθεραπείες, επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς κ.ά), σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών (για το μήνα Δεκέμβριο).
Αν και το σύνολο των οφειλών απέναντι στους προμηθευτές της περίθαλψης είναι μειωμένο κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο, το ύψος των συσσωρευμένων χρεών- σταθερά πάνω από ένα δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες- συντηρεί τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά και τις “παρενέργειες” στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Προβλήματα που αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα μετά και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου και τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι πληρωμές του Οργανισμού εξακολουθούν να γίνονται με εμπόδια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μόλις πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε η διαδικασία πληρωμής των παρόχων για τον περσινό Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η πληρωμή 42 εκατ. ευρώ προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του 10% που υπολειπόταν για ιατρικές επισκέψεις της περιόδου 2012-2015.
Το μείζον “αγκάθι” αφορά στις ελλειμματικές και αποσπασματικές αποδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων για τις εισφορές της περίθαλψης. Η “τρύπα” στις εισφορές της περίθαλψης ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, εκφράζοντας ταυτόχρονα έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η καταβολή των εισφορών θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί τους μήνες που έρχονται. Σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα πρέπει να λάβει από τα ταμεία για εισφορές περίθαλψης συνολικά 4,44 δισ. ευρώ, δηλαδή 315 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2016, όταν πάρει 4,125 δισ.
Παράγοντες της αγοράς Υγείας κάνουν λόγο για ακόμη μια “οριακή” χρονιά για τα οικονομικά του Οργανισμού. Η υστέρηση εσόδων, πέρα από τις αποδόσεις των ταμείων, επιτείνεται ακόμη περισσότερο από την περικοπή- σχεδόν στο μισό- της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα, η επιχορήγηση φέτος μειώνεται σε 325 εκατ. ευρώ από 525 εκατ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του έτους 2016, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ λιγότερα (ο συστατικός νόμος προβλέπει χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ 0,6% του ΑΕΠ).
Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης, αναφέρει ότι προτεραιότητα του Οργανισμού, εκτός από το να υπάρξει σταθερό χρονοδιάγραμμα πληρωμών των επιχειρήσεων, είναι να μην δημιουργηθούν επιπλέον ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μέσα στη χρονιά. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις της περίθαλψης απαντούν πως οι προϋπολογισμοί για όλες τις κατηγορίες δαπανών παραμένουν ασφυκτικά χαμηλοί και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, με συνέπεια να καταγράφονται διαρκώς υπερβάσεις.
Προοπτική για αύξηση των κονδυλίων για φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια δεν υπάρχει στον ορίζοντα- τουλάχιστον μέχρι και το 2018-, παρά τις συνεχείς πιέσεις της αγοράς. Το αντίθετο μάλιστα, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεχείς περικοπές των δαπανών. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή, που σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Παύλο Πολάκη από τα 110 εκατ. ευρώ φέτος θα μειωθεί στα 60 εκατ.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com