– Ιστορίες ελληνικής τρέλας σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας
– Τακτικά χειρουργεία “βαφτίζονται” επείγοντα για να παρακαμφθούν οι λίγες αναμονής
– Γιατροί επιλέγουν πότε και ποιον θα χειρουργήσουν
– Δωρεές από ιδιώτες σε συγκεκριμένες κλινικές κατέληγαν στον ίδιο τον δωρητή
– Τι αναφέρει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας
Δεν είναι πως το ακούει κανείς για πρώτη φορά. Το ότι δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε… “μαγαζιά” γιατρών για να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους. Αλλά πάντα, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και προκαλούν αίσθηση. Όπως αυτά που έρχονται στο φως μέσα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2017, ύστερα από ελέγχους που έγιναν σε δημόσιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι.
Ένα πόρισμα που αποκαλύπτει η εφημερίδα Ημερησία και σύμφωνα με το οποίο τακτικά περιστατικά «βαφτίζονται» επείγοντα για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής, γιατροί επιλέγουν πότε και ποιον ασθενή θα χειρουργήσουν και ασθενείς, κυρίως του Δημοσίου, κάνουν εικονικές νοσηλείες με σκοπό να πάρουν αναρρωτικές άδειες από τη δουλειά τους.
Και όλα αυτά ενώ, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι παραβάτες γιατροί είτε συνεχίζουν… ανενόχλητοι το έργο τους είτε “τιμωρούνται” με… έγγραφη επίπληξη.
Οι έλεγχοι του ΣΕΥΥΠ έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και στο «στόχαστρο» των επιθεωρητών βρίσκονται όλες οι χειρουργικές κλινικές των δημόσιων και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Σταύρου Ευαγγελάτου
Όλα ξεκίνησαν μετά τον εντοπισμό “ύποπτων” δωρεών. Τι είναι αυτές; Δωρεές υλικών χειρουργείων από ιδιώτες, σε συγκεκριμένες κλινικές, οι οποίες φαίνεται να καταλήγουν στον ίδιο τον δωρητή, με στόχο την παράκαμψη της λίστας αναμονής.
Το πόρισμα αφορά στη διενέργεια ελέγχου σε δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα τη λειτουργία Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής νοσοκομείου της Περιφέρειας. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και αναφορές για γιατρό της συγκεκριμένης κλινικής καθώς και για τον προγραμματισμό των χειρουργικών επεμβάσεων και εάν τα χειρουργεία προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται κανονικά.
Παράλληλα διερευνήθηκε η γενική κατάσταση η οποία επικρατεί στη Κλινική, «εάν έχουν ομαλοποιηθεί οι επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των στελεχών της ή συνεχίζεται η τεταμένη κατάσταση η οποία δύναται να θέση σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών της εν λόγω κλινικής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα ελέγχου των επιθεωρητών. Για το θέμα έχει διενεργηθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Τι… “είδαν” οι επιθεωρητές
– Διευθυντής της Μαιευτικής Κλινικής διαμαρτύρεται για την αυξημένη συχνότητα εισαγωγών στη κλινική οι οποίες αφορούν αποκλειστικά ασφαλισμένες του Δημοσίου -κυρίως εκπαιδευτικούς- λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες – κυρίως Σαββατοκύριακα. Λαμβάνουν εξιτήριο σε μία ημέρα, συνεπάγονται χορήγηση αναρρωτικών αδειών και η σχετική διάγνωση δίνεται από συγκεκριμένο ιατρό. Σύμφωνα όμως με την προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε, τα στοιχεία «εγείρουν βάσιμες υπόνοιες εικονικών εισαγωγών με σκοπό τη χορήγηση μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας, πράγμα το οποίο αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα». Σημειώνεται ότι οι εν λόγω εισαγωγές αφορούν σε εγκυμονούσες με αιτιολογία νοσηλείας «πρόληψη πιθανού λοιμώδους νοσήματος», «έντονη ψυχολογική φόρτιση σε εγκυμοσύνη 7 εβδομάδων», «ακρωτηριασμός κάτω άκρου προ ετών» και έγιναν χωρίς διαγνωστικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι παρά τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την «επιβολή της πειθαρχικής ποινής της έγγραφης επίπληξης».
– Ο ίδιος ο γιατρός στη Μαιευτική Κλινική που χορηγούσε αναρρωτικές άδειες, «τελών σε αναρρωτική άδεια διενήργησε τοκετό» στο νοσοκομείο. Μάλιστα στη σχετική αναφορά επισημαίνεται ότι ζήτησε να μην εφημερεύσει το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, καθώς πάσχει από «υπερτασική κρίση και ιλιγγική συνδρομή». Παρόλα αυτά διένυσε 150 χιλιόμετρα προκειμένου να διεκπεραιώσει τοκετό. Η υπόθεση, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, τέθηκε στο αρχείο.
– Ασθενής προγραμματίστηκε για επέμβαση και ενώ είχε λάβει νάρκωση στη χειρουργική αίθουσα, η επέμβαση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε «είτε λόγω κόπωσης» του ιατρού, όπως τουλάχιστον ο ίδιος ανέφερε στην προϊσταμένη της κλινικής, «είτε λόγω περιορισμένου χρόνου», όπως επίσης ο ίδιος ανέφερε εκ των υστέρων στην ασθενή, «είτε λόγω δυσκολίας της επέμβασης», όπως ο ίδιος ανέγραψε στο πρόγραμμα χειρουργείου.
– Προγραμματισμένο χειρουργείο ασθενή, μεταφέρθηκε μία μέρα μετά, έλαβε εξιτήριο την ίδια ημέρα και τελικά εισήχθη λίγες ημέρες μετά ως έκτακτο περιστατικό.
– Γιατρός της κλινικής παρουσιάζει περιστατικά και συγκεκριμένα καισαρικές τομές ως έκτακτα – επείγοντα και εκτός τακτικού προγραμματισμού χειρουργείου.
Μετά από ΕΔΕ που διενεργήθηκε στη Κλινική -μετά από παρέμβαση του ΣΕΥΥΠ- διαπιστώθηκε «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος και ειδικότερα παράβαση του κανόνα ιατρικής δεοντολογίας». Μάλιστα η ΕΔΕ καταλήγει με πρόταση άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του υπεύθυνου ιατρού.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ καλούν τη διοίκηση του νοσοκομείου να εκκινήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες και συγκεκριμένα να «ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του ιατρού για το πειθαρχικό παράπτωμα που τελέστηκε σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ και τον καλεί σε έγγραφη απολογία». Καλεί δε τη διοίκηση του νοσοκομείου να διαβιβάσει στο Σώμα των Επιθεωρητών το έγγραφο κοινοποίησης της πειθαρχικής απόφασης.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com