Οι διαταραχές γεύσης κυμαίνονται από ολική απώλεια της γευστικής λειτουργίας που συνεπάγεται την αδυναμία αναγνώρισης του ξινού-γλυκού-αλμυρού-πικρού, έως μερική απώλεια της γευστικής ικανότητας ή διάκρισης ορισμένων γεύσεων.
Τι μπορεί να δείχνουν όμως;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με βάση έρευνα που έγινε όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους δεν μπορούσαν να διακρίνουν καλά τις αλμυρές γεύσεις. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση ψευδαργύρου κυμαίνεται σε 5,5-9,5 mg για τους άντρες και 4-7 mg για τις γυναίκες. Άλλες πιθανές συνέπειες της έλλειψής του είναι συχνότερες λοιμώξεις (λ.χ. ιώσεις) και αργή επούλωση των πληγών, επειδή το ιχνοστοιχείο αυτό παίζει ζωτικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην επιδιόρθωση των κυττάρων.
Leave a Comment