Άλλο πράγμα ο μαλακός καναπές του σπιτιού σου και άλλο η άβολη καρέκλα στη δουλειά. Ακόμη χειρότερα, όταν σ’ αυτή την καρέκλα μένεις ακούνητος επί οκτώ και πλέον ώρες κάθε μέρα.
«Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα δεν έχει κατασκευαστεί για να κάθεται, εκτός αν πρόκειται να ξεκουραστεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα», λέει η Joan Vernikos, πρώην διευθύντρια της επιστημονικής ομάδας βιοκινητικής αξιολόγησης αστροναυτών της NASA και συγγραφέας του βιβλίου Designed to Move: The Science-Backed Program to Fight Sitting Disease and Enjoy Lifelong Health και συνεχίζει:
«Η παρατεταμένη καθιστική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών και στον εκφυλισμό των μυών, συνδυαστικά με χρόνιους πόνους στην πλάτη. Επιπλέον, μια εργασία που σε υποχρεώνει να κάθεσαι από έξι έως δεκατρείς ώρες την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει και σε ασθένειες ακόμη σοβαρότερες -διαβήτης, παχυσαρκία, καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, απώλεια όγκου αίματος».
Αλλά στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος για την εμφάνιση τέτοιων παθολογικών, μεταβολικών ή κυτταρικών νόσων εξαιτίας της καθιστικής εργασίας, εκτός του ότι απαιτούν πολλά χρόνια για να απειλήσουν την υγεία σου, μπορεί να απομακρυνθεί εφόσον αθλείσαι συστηματικά και ακολουθείς μια υγιεινή προσέγγιση στα γεύματα που καταναλώνεις στο σπίτι ή στη δουλειά.
Ωστόσο, ο πόνος, οι κράμπες, η συρρίκνωση της μυϊκής και οστεϊκής μάζας, καθώς και οι πονοκέφαλοι ή η καταπόνηση του νευρικού συστήματος είναι δεδομένα συμπτώματα, τα οποία είναι άμεσα αισθητά και οδυνηρά.
Χωρίς να σταθείς όρθιος ή να περπατήσεις για λίγα λεπτά ανά μισάωρο, οι μύες σου παρακμάζουν
Κατά τη διεξαγωγή μελέτης που έκανε η Vernikos πάνω σε άτομα που βρίσκονταν επί 24 συνεχόμενες ώρες ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, ανακαλύφθηκε ότι όσοι στέκονταν όρθιοι για μερικά λεπτά κάθε μισή ώρα, μπορούσαν να αποτρέψουν τις βλαβερές συνέπειες της συσσώρευσης αίματος στις φλέβες τους, επιτρέποντας στο μυϊκό σύστημά τους να αναζωογονηθεί. Έτσι, δεν ένιωθαν κούραση ή αγκύλωση των ποδιών.
Αν δεν μείνεις για μερικά λεπτά όρθιος με την πλάτη στον τοίχο, θα αποκτήσεις μια μόνιμη καμπούρα
Πιθανώς να έχεις ήδη αποκτήσει μία, είτε επειδή δεν έχεις καλή στάση σώματος γενικώς, είτε επειδή η καρέκλα σου δεν είναι εργονομική.
Η Vernikos προτείνει να εκπαιδεύσεις τη σπονδυλική σου στήλη να στέκεται ευθεία διατηρώντας το σώμα σου ευθυτενές με στήριξη σε έναν τοίχο, τουλάχιστον για ένα λεπτό ανά μία ώρα καθιστικής εργασίας. «Αυτή η στάση είναι ταυτόχρονα και θεραπευτική για πόνους που νιώθεις στη μέση, την πλάτη ή τους ώμους», λέει.
Για να μην νιώσεις το νευρικό σου σύστημα να θρυμματίζεται, κάνε τεντώματα -ακόμη και καθιστός
«Η ακίνητη στάση του σώματος για ώρες, προκαλεί αφύσικες εντάσεις στα νεύρα του σώματος, είτε δημιουργώντας διαρκείς μικρούς σπασμούς είτε μουδιάσματα στα άκρα, που μπορεί να “χτυπήσουν” ακόμη και την πλάτη ή τους ώμους», τονίζει η Vernikos.
Η καλύτερή σου επιλογή; Ήπιες διατάσεις. Συσπούν τους μυς, τονώνουν τα νεύρα, επανεκκινούν την κυκλοφορία του αίματος.
Μια ωραία λύση για να αποφύγεις τη δισκοπάθεια είναι να ξαπλώνεις ανάσκελα -ναι, πάνω στο γραφείο
«Αν μπορούσες να μετρήσεις το μήκος του σώματός σου την ώρα που κάθεσαι, θα ανακάλυπτες ότι γίνεσαι κοντότερος κατά 1 έως 3 εκατοστά σε σχέση με το πραγματικό σου ύψος όταν η μέτρηση γίνει σε όρθια στάση.
Και αυτό συμβαίνει επειδή οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλη σου συμπιέζονται όση ώρα βρίσκεσαι στην καρέκλα», λέει η Vernikos και συνεχίζει: «Όμως, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά η τεράστια πηγή πόνου που γεννά σταδιακά η καθιστική εργασία στη μέση σου». Τι προτείνει η ειδικός;
Ανατάσεις των χεριών από όρθια στάση με ταυτόχρονη ώθηση της σπονδυλικής στήλης προς τα πάνω ή διατάσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων ξαπλωμένος ανάσκελα. Αν δεν θέλεις να το κάνεις στο πάτωμα, δοκίμασε το τραπέζι συνεδριάσεων ή το ίδιο το γραφείο σου.
Πηγή: askmen.com