Ακόμα και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας επικρατεί “αλαλούμ” σε σχέση με τη διαχείριση της λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου.
Χθες ο αναπληρωτής Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ανέφερε από το βήμα της Βουλής –κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Ασφαλιστικό μετά από επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας- πως ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, εμφάνισε πλεόνασμα 35 εκατ. ευρώ το Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο την ίδια μέρα, η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου –η οποία απουσίαζε από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή- ενέκρινε με απόφαση της την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΦΚΑ με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων του, αλλά και με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση προβλέπει πως “την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οικονομικού έτους 2017 για την τακτοποίηση των εισπράξεων και την αντιμετώπιση των δαπανών που αναφέρονται στο απόσπασμα πρακτικών της υπ’ αριθ. 6/9-2-2017 συνεδριάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Tο έλλειμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα καλυφθεί από τα ταμιακά του διαθέσιμα και από αύξηση της επιχορήγησης”.
Η σύγχυση αυτή σχετικά με την οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ εκδηλώνεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται περικοπές στις κύριες συντάξεις από το 2019 ή το 2020. Όπως δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το την τελευταία συνάντηση του τέταρτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης “η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο” .
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ” το ΔΝΤ ζητάει παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνει εντός ενός έτους, ενώ η θέση της κυβέρνησης και που έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες είναι ότι οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να πραγματοποιούνται σε βάθος ετών) και όχι σε έναν χρόνο”.
Μ΄άλλα λόγια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις υπάρχει σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών στην εφαρμογή παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο μέγεθος του πακέτου των μέτρων, ενώ η απόκλιση καταγράφεται κυρίως στο χρονικό διάστημα στο οποίο θα “τρέξουν” αυτές οι παρεμβάσεις .
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει τη μείωση των συντάξεων, μέσω της κατάργησης της “προσωπικής διαφοράς” το 2019 ή το 2020 με στόχο την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η ελληνική πλευρά, υποστηρίζει σταδιακές παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι σταδιακές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να πάρουν είτε τη μορφή του πολυετούς “παγώματος” των ονομαστικών αυξήσεων στις συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου από 1.1.2018, είτε με τη σταδιακή κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” . Υπενθυμίζεται πως η “προσωπική διαφορά” θα προκύψει σε κάθε καταβαλλόμενη κύρια σύνταξη μετά τον επανϋπολογισμό της με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ο επανϋπολογισμός των συντάξεων προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2017.
Για παράδειγμα, μία κύρια σύνταξη 1500 ευρώ, θα μπορούσε μετά τον επανϋπολογισμό της να πέσει στα 1200 ευρώ. Η διαφορά των 300 ευρώ ορίζεται ως “προσωπική διαφορά”.
Το ΔΝΤ ζητά την κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” ευρώ από 1.1.2019 ή 1.1.2020.
Αντίθετα ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει τη διατήρηση έως την 31.12.2018 και από 1.1.2019 το συμψηφισμό της με τις ονομαστικές αυξήσεις που προβλέπεται να λάβουν οι συντάξεις με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Ο συμψηφισμός αυτός θα γίνεται κάθε χρόνο μέχρι την εξάλειψή της “προσωπικής διαφοράς”, δηλαδή μέχρι το άθροισμα των ονομαστικών αυξήσεων να φτάσει το επίπεδο της “προσωπικής διαφοράς”. Ο συμψηφισμός αυτός θα μπορούσε να φέρει την εξοικονόμηση 80 -100 εκατ. ευρώ ανά έτος και 450- 500 εκατ. ευρώ στην 5ετία (σ.σ. 2019 -2023) . Προκειμένου να αναχαιτίσει τις πιέσεις των δανειστών για εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση, εκτός από το ήδη προβλεπόμενο “πάγωμα” των συντάξεων με αρνητική “προσωπική διαφορά” (δηλ. των συντάξεων που προκύπτουν μειωμένες μετά τον επανϋπολογισμό) εξετάζει το “πάγωμα” και των άλλων συντάξεων. Από το “πάγωμα” και των άλλων συντάξεων, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν άλλα 80 -100 εκατ. ευρώ /έτος κα 450-500 εκατ. ευρώ στην 5ετία. Συνολικά δηλαδή από το “πάγωμα” όλων των συντάξεων, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ – 1δις. ευρώ στην 5 ετία και 1,150 δις. ευρώ – 1,4 δις. ευρώ στην 7ετία (2019 -2025). Στην έσχατη περίπτωση που το ΔΝΤ δεν δεχθεί το “πάγωμα” των συντάξεων, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ακόμα και τη σταδιακή κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” .
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment