του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr
Ο κόσμος ενώνεται στις 12 Μαρτίου για να ενισχύσει τη συνειδητοποίηση και κατανόηση της σημασίας της έγκαιρης ανίχνευσης του γλαυκώματος, δεύτερης αιτίας τύφλωσης παγκοσμίως.
Οργανωμένη από την Παγκόσμια Εταιρεία Γλαυκώματος το 2010, η Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος είναι μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να ενισχύσει το ενδιαφέρον για την υγεία των οφθαλμών και να γίνουν κατανοητά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα μιας παθήσεως που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τουλάχιστον σε 80 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, παγκοσμίως.
Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο είναι τυφλοί εξαιτίας του. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 11,2 εκατομμύρια ως το 2020.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς αφορά το 2% του Ελληνικού πληθυσμού. Παρά την υψηλή επίπτωση της νόσου το ½ των πασχόντων παραμένουν αυτή τη στιγμή αδιάγνωστοι και ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για το γλαύκωμα και κυρίως πως να προστατευθούν από τη νόσο και πότε και αν οφείλουν να εξετασθούν με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των συνεπειών της.
Το γλαύκωμα δεν είναι μόνο μια ασθένεια των ηλικιωμένων. Είναι καιρός να αλλάξουμε τη δημόσια αντίληψη για το γλαύκωμα που μπορεί να προσβάλει άτομα νεότερης ηλικίας.
Γνωστό ως “ύπουλος κλέφτης της όρασης” ή “σιωπηλή νόσος της τύφλωσης”, το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βαθμιαία απώλεια της όρασης ως αποτέλεσμα του θανάτου των νευρικών κυττάρων στο μάτι, των κυττάρων δηλαδή που διαβιβάζουν τις οπτικές εικόνες μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.
Δεδομένου ότι το Οπτικό Νεύρο σιγά-σιγά αλλοιώνεται, μπορούν να εμφανιστούν μόνιμη απώλεια όρασης και τύφλωση. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος, αλλά δυστυχώς οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από τους μισούς από τους πάσχοντες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν την νόσο.
Όταν το γλαύκωμα ανιχνευθεί εγκαίρως και οι ασθενείς τεθούν σε κατάλληλη αγωγή, το 90% της τύφλωσης από το γλαύκωμα θα μπορούσε να προληφθεί, αναφέρουν τελευταίες διεθνείς έρευνες.
Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για το γλαύκωμα, όπως η αυξανόμενη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, η φυλετική καταγωγή, υψηλή μυωπία αλλά η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας κινδύνου. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι σήμερα και ο μόνος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα. Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης προσφέρει την καλύτερη πιθανότητα διατήρησης της όρασης.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι βλάβες που προκαλούνται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες. Οι διάφορες θεραπείες (φαρμακευτικές και χειρουργικές) μπορούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τυχόν περαιτέρω απώλειες όρασης. Ως εκ τούτου η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη των συνεπειών της νόσου. Η ακριβής διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν τη ζημιά στο οπτικό νεύρο και να διατηρήσουν την όραση. Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και η προσεκτική αξιολόγηση του οπτικού νεύρου είναι πολύ σημαντικές εξετάσεις. Δεδομένου ότι οι βλάβες που προκαλεί το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες, το γλαύκωμα πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Η Παγκόσμια Εβδομάδα κατά του Γλαυκώματος προσφέρεται για να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας την σοβαρότητα της νόσου και να κατανοήσουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει τις σοβαρές συνέπειες της νόσου.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com