Υγεία

Νέο αποτελεσματικό φάρμακο για την υπερφωσφαταιμία, κάνει τους νεφροπαθείς να παίρνουν 2000 λιγότερα χάπια τον χρόνο

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr
Η αύξηση του φωσφόρου του αίματος προκαλείται από πολλά υποκείμενα παθολογικά νοσήματα και παράγοντες. Η πιο κοινή αιτία των αυξημένων επιπέδων φωσφόρου (υπερφωσφαταιμία) στο αίμα είναι η μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Στη Χρόνια Νεφρική Νόσο ΧΝΝ, λόγω ελάττωσης της λειτουργικής ικανότητας των νεφρών, η αποβολή φωσφόρου στα ούρα μειώνεται με αποτέλεσμα τη κατακράτηση του στο αίμα κι έτσι την ανάπτυξη υπερφωσφαταιμίας. Αυτό όμως επιφυλάσσει καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό, ιδίως από το καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που εξηγεί και το υψηλό ποσοστό καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας στους ασθενείς αυτούς. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος της υπερφωσφαταιμίας στη ΧΝΝ με κατάλληλες διαιτητικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή όχι μόνο αποτελεί παρεμβατικό στόχο στην συνολική αντιμετώπιση της ΧΝΝ, αλλά αποκτά και ιδιαίτερη σημασία για την ίδια την επιβίωση των ασθενών.

Για την Υπερφωσφαταιμία στη Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου και στις θεραπευτικές ανάγκες αναφέρθηκε ο Ιωάννης Ν. Μπολέτης (Καθηγητής Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχόλης Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής & Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» σε δορυφορική διάλεξη της 93ης εκπαιδευτικής συνάντησης της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας) και ο Βασίλης Λιακόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Νεφρολογίας, Α ́ Παθολογική Κλινική, Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.) ο οποίος αναφέρθηκε στο Σουκροφερικό οξυ-υδροξείδιο, συνδυάζοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο του φωσφόρου με τη βελτιωμένη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Στην διάλεξη αναφέρθηκαν στην εμπειρία από χρήση του νέου φαρμάκου αντιμετώπισης της υπερφωσφαταιμίας σε ασθενείς, σε διάστημα ενός έτους.

Για να δεσμευτεί ο φωσφόρος στην υπερφωσφαταιμία οι ασθενείς λαμβάνουν πολλά χάπια την ημέρα. Με το νέο φάρμακο επιτυγχάνονται τα ίδια αποτελέσματα αλλά με πολύ λιγότερα χάπια την ημέρα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να συμμορφωθεί καλύτερα και να έχει καλύτερη ποιότητα στην ζωή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και 2000 χάπια τον χρόνο μπορεί να γλιτώσουν οι ασθενείς, με το νέο φάρμακο.

Με την ευκαιρία της διάλεξης αυτής ο καθηγητής κ. Μπολέτης απάντησε σε ερωτήσεις του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης Ιατρικών Νέων και medlabnews.gr.

Κύριε καθηγητά πόσοι είναι οι νεφροπαθείς ασθενείς που έχουν υπερφωσφαταιμία στην χώρα μας;

Στην χώρα μας έχουμε περίπου 10.000 ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση. Από αυτούς έχουμε 1000 περιτοναϊκούς. Στην συντριπτική πλειονότητά τους, αυτοί, κάποιες περιόδους της ζωής τους κάνουν υπερφωσφαταιμία. Σημαντικό ρόλο για αυτό παίζει η διατροφή τους.

Σε σχέση με άλλου είδους σκευάσματα που κυκλοφορούν, το νέο φάρμακο είναι αποτελεσματικό;

To κύριο πλεονέκτημά του νέου φαρμάκου (Σουκροφερικό οξυ-υδροξείδιο) είναι ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με άλλα σκευάσματα, αλλά με πολύ – πολύ καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, πράγμα που το κάνει καλύτερο.

Αφού έχει αυτό το πλεονέκτημα, οι νεφρολόγοι το χρησιμοποιούν;

Εδώ πρέπει να σας πω ότι όλα τα φάρμακα έχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το συγκεκριμένο προκαλεί κάποιες γευστικές διαταραχές και σε κάποιο μικρό ποσοστό ασθενών προκαλεί διάρροια. Όμως αυτές είναι προσωρινές και αν επιμείνει κανείς στην λήψη του και το συνεχίσει, το θέμα των γευστικών διαταραχών και της διάρροιας παρέρχεται. Έτσι κάποιοι ασθενείς έχουν την υπομονή και το συνεχίζουν ενώ κάποιοι το διακόπτουν νωρίτερα.

Η κονιοποίηση του φαρμάκου κατά την πόση, βοηθά να αντιμετωπιστούν τα γευστικά προβλήματα;

Ναι. Ο τεμαχισμός και η κονιοποίηση του χαπιού πριν το πιει ο ασθενής διαπιστώσαμε ότι βοηθά.

Είναι εύκολο να αντικατασταθούν τα χάπια από παλαιότερες θεραπείες με την καινούργια;

Aσθενείς που παίρνουν ήδη θεραπεία λαμβάνοντας αρκετά άλλα χάπια προκειμένου να τους εισάγουμε στην νέα θεραπεία, τα δίνουμε σταδιακά. Δηλαδή αντί να διακόψουμε την παλαιά θεραπεία και να συνεχίσουμε με το καινούργιο φάρμακο και μη γνωρίζοντας πόσο θα ανέβει ο φωσφόρος οπότε να χρειαστεί να τον κατεβάσουμε μετά, αντικαθιστάμε λίγα χάπια από τα παλιά με τα τρία που είναι η δοσολογία του νέου και βλέποντας τον φωσφόρο να φτιάχνει, αφαιρούμε σιγά σιγά χάπια από αυτά που έπαιρνε πριν ο ασθενής, σταδιακά μέχρι που στο τέλος μένει μόνο το νέο. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος εισαγωγής του νέου φαρμάκου.

Όταν όμως ξεκινάς έναν ασθενή με υπερφωσφαταιμία και τον βάζεις για πρώτη φορά σε αγωγή, εισάγεις αμέσως το νέο φάρμακο.

Το νέο φάρμακο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Nαι το φάρμακο είναι στον ΕΟΠΥΥ και από πλευράς τιμής είναι στα πλαίσια των αντίστοιχων άλλων σκευασμάτων.
και κλείνει την συνέντευξη λέγοντας
Ήδη οι νεφρολόγοι το έχουν δεχτεί πολύ καλά το νέο φάρμακο και για το χρόνο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, νομίζω ότι χρησιμοποιείται αρκετά.

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies