Ειδήσεις

Πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τις πολλές καιραρικές

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον υπερβολικό αριθμό καισαρικών που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Δημαρά.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πόρισμα του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ελλάδα από τον οποίον είχε ζητήσει να διεξάγει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Σχετικά με την έρευνα ο Αν. Ξανθός είπε: «οι ερευνητές του ΠΟΥ έκαναν μια πολύ συστηματική δουλειά, συνεργάστηκαν με τις τρεις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες που υπάρχουν, επισκέφθηκαν πάρα πολλά νοσοκομεία, μαιευτικές κλινικές, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συνεργάστηκαν με πανεπιστημιακούς γιατρούς, με γιατρούς του ΕΣΥ και με ιδιώτες γιατρούς».
Αναφερόμενος στο πόρισμα ο Αν. Ξανθός σημείωσε: «Η εικόνα είναι πως στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% γίνεται με καισαρική τομή, εκ των οποίων το 53,8% στο ΕΣΥ και το 58,7% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.  Όντως το αποδεκτό όριο από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το 15%. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στο 30%, δηλαδή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε εμάς υπάρχει διπλάσιο ποσοστό με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια. Νομίζω λοιπόν ότι αυτή είναι μια εικόνα, η οποία εκθέτει  την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τη χώρα μας, εκθέτει τις επίτοκες γυναίκες στους αυξημένους κινδύνους μιας χειρουργικής πράξης όπως είναι η καισαρική τομή. Επίσης, επιβαρύνει σαφέστατα το σύστημα υγείας, διότι υπολογίζεται ότι το κόστος της καισαρικής τομής, είναι περίπου 66% πάνω από τον φυσιολογικό τοκετό και φυσικά επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες».
Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό που χρειάζεται την άμεση παρέμβαση του υπουργείου. «Χρειάζεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο. Εμείς, με αφορμή αυτό το πόρισμα του ΠΟΥ, θα προκαλέσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης ευρύτερα της κοινωνίας, θα προκαλέσουμε συζητήσεις, θα ζητήσουμε από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να μας δώσει ένα πλαίσιο κατευθυντήριων οδηγιών και πρωτοκόλλων».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, τέλος: «Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει μια διαδικασία αιτιολόγησης για τις περιπτώσεις των τμημάτων, των κλινικών (ιδιωτικών και δημόσιων), που έχουν ένα υπερβολικά αυξημένο ποσοστό καισαρικών. Πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα guidelines που ισχύουν σε όλες τις χώρες, η απόφαση διενέργειας καισαρικής τομής. Πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειάζεται περισσότερος έλεγχος και αντικίνητρα. Αυτό είναι η ευθύνη της πολιτείας. Προφανώς χρειάζεται και αλλαγή κουλτούρας και στους υγειονομικούς, στους μαιευτήρες, αλλά και στην κοινωνία. Η προσπάθεια που θα κάνουμε από εδώ και πέρα θα είναι σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, με ενημέρωση της κοινωνίας, να πετύχουμε καλύτερες επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα αυτό».

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies