ΦΟΥΝΤΩΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΘΕΤΕ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΗ
* Καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες και προσφυγές σε εισαγγελείς από επιχειρηματίες και δημόσιους λειτουργούς
* Έλεγχοι διαπιστώνουν ότι και άλλες κλινικές δεν πληρούν όρους λειτουργίας
* ΕΔΕ κατά υπαλλήλων και μελών επιτροπής ελέγχου
Ένας ακήρυχτος πόλεμος μαίνεται εδώ και καιρό στον χώρο της Υγείας, μεταξύ φορέων του ιδιωτικού τομέα, στη Λάρισα. «Πόλεμος» συμφερόντων γύρω από το ύψιστο αγαθό, με καταγγελίες, αγωγές, προσφυγές σε εισαγγελείς, αντιπαράθεση στοιχείων και επιχειρημάτων, έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών και –φυσικά- αποκαλύψεις…
Αποκαλύψεις για παρατυπίες αλλά και παρανομίες, για το πώς λειτουργούν ιδιωτικές κλινικές στο κέντρο της Λάρισας, όπου η ζήτηση σε μια περιοχή όπου νέες άδειες δεν εκδίδονται είναι υψηλή, οπότε η απόκτηση μιας τέτοιας αποτελεί ζητούμενο.
Εδώ θα μπορούσε ίσως να αντιτείνει κανείς, ότι το κέντρο της Λάρισας δεν ευνοεί πια τη λειτουργία τέτοιου μεγέθους υπηρεσιών υγείας λόγω της δύσκολης πρόσβασης, ενώ και ολόκληρη η περιοχή έχει κορεστεί: ας σκεφτεί κανείς ότι λειτουργούν δύο δημόσια νοσοκομεία, ένα ιδιωτικό και περί τις 15 κλινικές και κέντρα αποκατάστασης!
Κι όμως…
Αυτό πάντως που δείχνουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εμπλέκοντας μάλιστα και δημόσιους κρατικούς λειτουργούς, είναι ότι αρκετές από τις πρόνοιες των νόμων δεν τηρούνται ή δεν τηρούνται επαρκώς. Και μάλιστα, με την ανοχή αν όχι τη συγκάλυψη, εκείνων που έχουν ταχθεί να ασκούν ελέγχους και να πιστοποιούν το εύρυθμο της λειτουργίας των δομών υγείας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
Αν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου, τότε κομβική ημερομηνία είναι ίσως η 1η Σεπτεμβρίου του 2016. Τότε κατατίθεται «Έκθεση Ελέγχου» δύο επιθεωρητών του αντίστοιχου Σώματος των Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.). Αφορά τον έλεγχο (μετά από διπλή καταγγελία – μιας επώνυμης και μίας ανώνυμης), στην ιδιωτική κλινική «Άγιος Λουκάς» (πρώην Γενική Κλινική Λάρισας- Άγιοι Ανάργυροι, πρώην Euromedica Θεοτόκος, επί της οδού Παπακυριαζή 7 στη Λάρισα).
Η εντολή ελέγχου έχει ημερομηνία 11.4.2016 και στην εκ 57 σελίδων έκθεσή τους (πιο αναλυτικά παρατίθεται χωριστά), οι δύο ελεγκτές, κάνοντας –όπως αναφέρουν- επιτόπιο έλεγχο αλλά και λαμβάνοντας στοιχεία από (Υπ. Υγείας, Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας) και φυσικά την ίδια την κλινική, διαπιστώνουν μιας σειρά παράτυπων ή και παράνομων ενεργειών και ζητούν από την Περιφέρεια την ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας της.
Παράλληλα:
– καλούν τον περιφερειάρχη και τις προϊστάμενες υπηρεσίες να ελέγξουν πειθαρχικά τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους και το Υπ. Υγείας να διερευνήσει τυχόν ευθύνες υπηρεσίας του Υπουργείου αλλά και της Περιφέρειας και,
– διαβιβάζουν την έκθεση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες.
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ
Στις 4 Οκτωβρίου του 2016, με απόφασή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακαλεί την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της ιδιωτικής Κλινικής, με τον υφιστάμενο τίτλο «Απολλώνειο – Θεοτόκος Γενική Κλινική». Η ιδιοκτησία της οποίας προσφεύγει κατά της απόφασης, οπότε δύο μήνες μετά (στις 20.12) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διά του γενικού γραμματέα της, ασκώντας έλεγχο νομιμότητας, κάνει δεκτή την προσφυγή. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Περιφέρειας ανακλήθηκε με το σκεπτικό ότι δεν προηγήθηκε γνωμοδότηση Επιτροπής (σ.σ.: του άρθρου 4 του Π.Δ. 247/991). Πρόκειται για τριμελή επιτροπή, ο ρόλος της οποίας μάλιστα είναι κομβικός στο θέμα των ελέγχων, αφού αυτή εισηγείται –μεταξύ άλλων- για την ίδρυση και λειτουργία των κλινικών. Το ζήτημα είναι ότι οι δύο Επιθεωρητές με την έκθεσή τους βάλλουν ακριβώς εναντίον αυτής της επιτροπής γιατί ενέκρινε τη λειτουργία της κλινικής, εισηγούμενη κατά διαστήματα την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της (μετά από αίτηση της κλινικής), την παράταση αυτού του χρόνου διακοπής ή τη μετατροπή του αντικειμένου εργασιών της (επέκταση, μείωση ή αύξησή τους σε δύναμη, ανακατανομή των κλινών κ.λ.π), χωρίς να πληρούνται οι από τον νόμο προϋποθέσεις.
ΤΟ «ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ»
…Από τις οποίες, μία είναι βαρύνουσας σημασίας. Και είναι αυτή που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, απειλώντας να θέσει εν αμφιβόλω τη λειτουργία και άλλων Κλινικών: Ότι οι ιδιωτικές κλινικές (σύμφωνα με το άρθρο 8 του ΠΔ 247/1991), πρέπει να στεγάζονται σε αυτόνομο και ανεξάρτητο κτίριο. Κάτι που δεν συμβαίνει (ή δεν συνέβαινε κατά τον χρόνο του ελέγχου) στην προκειμένη περίπτωση, αν και πολλοί θα αναρωτηθούν: Μήπως είναι η μόνη κλινική που λειτουργεί με τέτοιες προδιαγραφές;
Όχι βεβαίως. Τουλάχιστον 4 ή 5 κλινικές στο κέντρο της Λάρισας, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τον νόμο να τους έχει δώσει χρονικά περιθώρια να προσαρμοστούν χωρίς όμως αποτελέσματα, τουλάχιστον όχι μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Οι πληροφορίες θέλουν πάνω από 40 κλινικές σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα!
Μάλιστα επί του συγκεκριμένου θέματος, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες που εντείνουν το αδιέξοδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις των ιδίων των υπηρεσιών, όπου, άλλοτε κάνουν λόγο για δυνατότητα λειτουργίας μιας κλινικής σε λειτουργικά αυτοτελή τμήματα κτιρίων (π.χ. ορόφους), με μόνη προϋπόθεση την ξεχωριστή είσοδο, ασανσέρ κ.λ.π. και άλλοτε όχι!
Σημειώνεται ακόμη ότι μία μόλις μέρα μετά την ανάκληση της άδειας από την Περιφέρεια, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπ. Υγείας θεώρησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια της κλινικής, η οποία πάντως δεν έλαβε ακόμη άδεια λειτουργίας καθώς εκκρεμεί η προσαρμογή της και σε άλλα θέματα (στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά).
Όπως προαναφέραμε, με την έκθεση των επιθεωρητών έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Πέρα από τη «διαμάχη» των εμπλεκόμενων είτε επιχειρηματιών μεταξύ τους, είτε δημόσιων λειτουργών και κλινικαρχών, αναφύεται το ζήτημα της νόμιμης λειτουργίας όλων των κλινικών.
Ήδη τα συμπεράσματα έκτακτων ελέγχων που διέταξε η Περιφέρεια στις επίμαχες κλινικές, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ε» κατατείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: όλες έχουν το ίδιο πρόβλημα, δεν πληρούν δηλαδή τον όρο «αυτόνομο και ανεξάρτητο», κτίριο αφού φιλοξενούν και άλλες χρήσεις, είτε στο ισόγειο, είτε στους ορόφους της. Συμπέρασμα που απορρέει από τις εισηγήσεις της επιτροπής ελέγχου, καίτοι η ίδια εδώ και χρόνια βεβαίωνε για την καλή λειτουργία τους.
Πληροφορίες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης θα ενημερώσει κατ΄ ιδίαν τον Υπ. Υγείας αναζητώντας λύση-πακέτο στο ζήτημα. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή; Είτε να δοθεί παράταση χρόνου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να συμμορφωθούν (σ.σ.: η προαναφερόμενη κλινική προβαίνει σε τέτοιες), είτε να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα «καλύψει» νομικά τις περιπτώσεις αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μετεγκατασταθούν!
Πάντως μόλις προχθές η Γενική Διεύθυνση του Υπ. Υγείας σε έγγραφό της διαβεβαιώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «στις προθέσεις του Υπ. Υγείας δεν περιλαμβάνεται το κλείσιμο των ιδιωτικών κλινικών αλλά η αποκατάσταση της νομιμότητας», καλώντας τους κλινικάρχες να προβούν σε ενέργειες συμμόρφωσης.
Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» – ΟΙ «ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ»
Όπως ήταν αναμενόμενο ή δημοσιοποίηση της «έκθεσης ελέγχου», προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και «επιθετικές» κινήσεις εκ μέρους των εμπλεκόμενων και θιγόμενων.
Από τη μια βρίσκονται δύο Λαρισαίοι επιχειρηματίες, ο πρόεδρος του «Animus» κ. Αχιλλέας Νταβέλης, συνεπικουρούμενος ως ένα βαθμό και από τον πρόεδρο του «Θεραπευτηρίου Ασκληπιείο Λάρισας» κ. Γεωργ. Πίπη και από την άλλη η τριμελής επιτροπή ελέγχου της εύρυθμης λειτουργίας των κλινικών (του άρθρου 4 του Π.Δ. 247/991), την οποία απαρτίζουν: ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων. Γιαννακόπουλος, η παθολόγος του ΓΝΛ, εκτελούσα χρέη νομιάτρου κ. Γεωργία Παπαλαγάρα και ο αρχιτέκτονας μηχανικός της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Θεσσαλίας κ. Βάιος Τριανταφύλλου. Ενώ, κατά περίπτωση, στην αντιπαράθεση εμπλέκονται και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, είτε σε επίπεδο υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είτε σε επίπεδο υπηρεσιών του Υπ. Υγείας.
Στο εξάμηνο που μεσολάβησε από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, μπορέσαμε να συλλέξουμε στοιχεία, καταγράφοντας τις εξής ενέργειες:
– Εντολή διενέργειας ΕΔΕ κατά του υπαλλήλου της Περιφέρειας-μέλους της επιτροπής αλλά και κατά παντός υπαλλήλου που θα μπορούσε να έχει ευθύνη. Η εντολή δόθηκε από τον περιφερειάρχη στις 22 Σεπτεμβρίου του 2016, αλλά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Και πάντως η επιτροπή συνεχίζει τους ελέγχους της…
– Εντολή διενέργειας ελέγχων στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι μόνο των δύο (δηλαδή «Animus»- Κυανούς Σταυρός και «Θεραπευτήριο Ασκληπιείο Λάρισας», αλλά και των κλινικών «Υγεία» και «Άγιος Κωνσταντίνος». Για την περίπτωση μάλιστα του ««Animus»- Κυανούς Σταυρός», ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία για να διαπιστωθεί ότι ούτε η συγκεκριμένη κλινική πληροί την έννοια του «αυτοτελούς και ανεξάρτητου κτιρίου». Με τον πρόεδρό του Αχ. Νταβέλη να διατείνεται με εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία ότι «η ίδια επιτροπή που ήλεγξε την κλινική και έδωσε άδεια λειτουργίας, έρχεται τώρα και χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε στην κτιριοδομή της ανακάλυψε ότι δεν πληρούμε τους όρους του ανεξάρτητου και αυτοτελούς κτιρίου».
Προσφάτως έλεγχοι έγιναν και στις άλλες Κλινικές, όπως προαναφέρθηκε.
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
Με υπόμνημά του προς τον Υπ. Υγείας (16.12.2016), ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, επισημαίνει ότι «ο έλεγχος που διενεργήθηκε από τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ δεν έγινε με όρους διασφάλισης της νομιμότητας, καθώς δε διασταυρώθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το υπό έλεγχο ζήτημα, δεν κλήθηκε σε ακρόαση η επιτροπή του αρ.4 για να διατυπώσει τις απόψεις της, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αιτιολογήσουν διαδικασίες και έγγραφα, δεν έγινε επιτόπιος έλεγχος και αυτοψία, δεν κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της κλινικής να δώσουν εξηγήσεις». Μάλιστα αναφέρεται ότι «εγείρονται ερωτήματα για τον χρόνο και την ταχύτητα ελέγχου, όταν είναι πια γνωστό ότι η κλινική έχει ήδη αποκτήσει την κτιριακή της αυτονομία».
Το υπόμνημα κοινοποιείται, πέραν των άλλων, σε εισαγγελικές αρχές και τον γ.γ. για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Ενώ προς τον υπ. Υγείας, επισυνάπτεται και το αποτέλεσμα πειθαρχικού ελέγχου κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (όπως πρότειναν οι δύο επιθεωρητές), από τριμελή επιτροπή που όρισε το Δ.Σ. του Συλλόγου. Όπου, ομόφωνα το Δ.Σ., μετά την εισήγηση της Επιτροπής, αποφαίνεται ότι «ήταν απολύτως σύννομος και σε ό,τι αφορά το ρόλο του και το πεδίο ελέγχου και άσκησε με ευσυνειδησία, ορθά και όχι πλημμελώς τα καθήκοντά του».
ΝΤΑΒΕΛΗΣ ΚΑΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ
Με μηνυτήρια αναφορά του στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, ο πρόεδρος του «Animus» στρέφεται κατά των μελών της τριμελούς επιτροπής του αρ. 4, καθώς και εναντίον του προϊσταμένου της Δ/νσης Τ.Υ. του Υπ. Υγείας Π. Μπούργαλη. Παραθέτει τα καίρια σημεία της έκθεσης ελέγχου των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ και την απόφαση ανάκλησης της άδειας για την Κλινική «Απολλώνειο – Θεοτόκος» από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Στο σημείο αυτό βάλλει κατά του Π. Μπούργαλη ο οποίος απέστειλε θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια μια μόλις μέρα μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της κλινικής και παρά τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ.
Αλλά και κατά των μελών της τριμελούς επιτροπής, για όσα συμπεραίνονται στην έκθεση των επιθεωρητών.
Πάντως η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων του Υπ. Υγείας σε προχθεσινό της έγγραφο – απάντηση σε εξώδικη δήλωση του κ. Νταβέλη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο προϊστάμενος των Τ.Υ. του υπουργείου, θεώρησε αναθεωρημένα σχέδια της κλινικής που του απέστειλε η Περιφέρεια Θεσσαλίας (σύμφωνα με τα οποία η κλινική αναπτυσσόταν σε αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο, συμμορφούμενη δηλαδή στο νόμο), ενώ δεν υπήρχε καμία προηγούμενη ενημέρωση για διακοπή λειτουργίας της…
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΩΝ
Στις 6 Μαρτίου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κων. Γιαννακόπουλος, με αναφορά του προς τον υπ. Υγείας, τον περιφερειάρχη και την Εισαγγελία Λάρισας, στρέφεται κατά των ιδιοκτητών των κλινικών «Animus Κυανούς Σταυρός» και «Θεραπευτήριο Ασκληπιείο Λάρισας». Αφορμή αποτελεί η δημοσιοποίηση ανακοίνωσης στην πρώτη σελίδα της «Ελευθερίας» με την οποία οι δύο κλινικάρχες εφιστούν την προσοχή του κοινού διότι «εμφανίζονται εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης (δηλαδή κλινικές) που όμως δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας…».
Ο κ. Γιαννακόπουλος αφού σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό οι «δύο αυτές επιχειρήσεις – κλινικές αυτοδιαφημίζονται ως νόμιμες» και αφήνουν να εννοηθεί ότι «η παράνομη κλινική που λειτουργεί χωρίς άδεια αποτελεί δημόσιο κίνδυνο» σημειώνει με έμφαση ότι: οι δύο κλινικές (δηλ. «Animus – Κυανούς Σταυρός» και «Θεραπευτήριο Ασκληπιείο Λάρισας», υπέστησαν πρόσφατα έλεγχο από την αρμόδια τριμελή επιτροπή η οποία διαπίστωσε ότι «αμφότερες λειτουργούν παράνομα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (…) η δε επιτροπή εισηγήθηκε την ανάκληση της αδείας τους». Εν κατακλείδι ζητείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να επέμβει και από το Υπ. Υγείας να προβεί σε ενέργειες προστασίας της δημόσιας υγείας.
ΝΤΑΒΕΛΗΣ ΚΑΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μια εβδομάδα μετά ο πρόεδρος του «Animus» κ. Αχ. Νταβέλης με εξώδικη δήλωση κατά του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, την οποία κοινοποιεί και στα μέλη του ΔΣ, στον πρόεδρο του ΔΣ και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., ζητά την παραίτηση του κ. Γιαννακόπουλου από την τριμελή επιτροπή, καθώς «εκκρεμούν σε βάρος του υποθέσεις σχετικά με τον ελεγκτικό του ρόλο» και επομένως, έως ότου αυτές κριθούν οριστικά θα πρέπει να αναπληρωθεί από άλλο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου.
Ουσιαστικά ο κ. Νταβέλης θεωρεί ότι οι έλεγχοι έγιναν στοχευμένα (παρότι εντάχθηκαν σε αυτούς και άλλες κλινικές) και εκδικητικά, μετά δηλαδή την έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών, που απέδιδαν σοβαρές ευθύνες στην τριμελή επιτροπή.
Η «Ε» συνομίλησε με τον κ. Γιαννακόπουλο, ο οποίος είπε ότι θα στραφεί νομικά κατά των κατηγόρων του, σημείωσε ότι οι δύο επιθεωρητές ελέγχονται μετά την αποστολή υπομνήματος της τριμελούς επιτροπής εναντίον τους και παρέσχε εξηγήσεις για σημεία της έκθεσης ελέγχου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλές από τις διαπιστώσεις και συμπεράσματά της είναι άστοχα.
ΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
Γιατί προτάθηκε η ανάκληση της άδειας της Κλινικής
Έκθεση ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, πυροδότησε αντιδράσεις στη Λάρισα. Η άδεια Κλινικής, στην οποία διαπίστωνε σειρά ενεργειών και παραλείψεων μη σύμφωνων με τη νομοθεσία, ανακλήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ η ανάκλησή της ακυρώθηκε στη συνέχεια από την Αποκεντρωμένη για τυπικούς λόγους. Η έκθεση ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες σε δημόσιους λειτουργούς, για να ακολουθήσει ένας «πόλεμος» με εξώδικα, καταγγελίες, μηνυτήριες αναφορές και προσφυγές στις εισαγγελικές αρχές…
Η «Ε» διαθέτει πληθώρα στοιχείων που καταδεικνύουν, αφενός μεν σωρεία παρατυπιών αλλά και παρανομιών, αφετέρου ένα χρονίζον και δυσεπίλυτο πρόβλημα: αυτό των αδειών λειτουργίας αρκετών Κλινικών της πόλης.
Η έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της κλινικής «Θεοτόκος», οι «οποίες εκδόθηκαν κατά παράβαση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας», επικαλούμενη ότι:
– το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η κλινική δεν ήταν και μέχρι σήμερα δεν είναι ανεξάρτητο και αυτοτελές,
– η έκδοση απόφασης για αλλαγή του αντικειμένου της κλινικής έγινε χωρίς θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια
– από την παράθεση στοιχείων αμφισβητείται σοβαρά, «τόσο η σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας λειτουργία της κλινικής, όσο και η «εν γένει» λειτουργία της». Γίνεται μάλιστα ειδική μνεία σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες η κλινική δούλευε με 3 μόνο νοσηλευτές και ειδικά την περίοδο Οκτώβριος- Δεκέμβριος του 2014, οπότε διαπιστώνεται ότι η κλινική απασχολούσε μόνο ένα νοσηλευτή.
Ουσιαστικά οι επιθεωρητές αποφαίνονται ότι η κλινική ξεπέρασε τους χρόνους και τις παρατάσεις που της δόθηκαν για να κάνει τις απαιτούμενες εργασίες προσαρμογής στις αλλαγές που επιβάλλονταν από τη νομοθεσία και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να εγκριθεί η άδεια λειτουργίας της.
Είναι αυτό το σημείο στο οποίο οι επιθεωρητές μέμφονται την επιτροπή του αρ. 4 ότι «άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά της», αφού διαβεβαίωνε για την τήρηση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία που να την πιστοποιούν και χωρίς να τηρεί πρακτικό ελέγχου. Με τις εισηγήσεις της δε όλες οι αιτήσεις της κλινικής για μεταβολές στη λειτουργία της ή την παράταση των εργασιών που ήθελε να κάνει, εγκρίνονταν από την Περιφέρεια.
Κάποια σημεία της έκθεσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
– Τον Απρίλιο του 2014 η κλινική ζήτησε την ανακατανομή των κλινών, όχι όμως την κατάργηση της ΜΕΘ (δύο κλίνες), η οποία προστέθηκε ιδιόχειρα και εκ των υστέρων! Γεγονός που χαρακτηρίζεται ως παραποίηση του εγγράφου (άγνωστο από ποιον).
– Ο ΕΟΠΥΥ, τον Δεκέμβριο του 2015, κατήγγειλε τη σύμβαση με την κλινική αφού δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της (…), καθώς η κλινική φερόταν να έχει διακόψει τη λειτουργία της!
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment